ArtikkelitOluthuone

Olutmatkailijan Krakova

Krakova tarjoaa olutmatkailijalle vertaansa vailla olevan aarrearkun. Vielä uskottava vanhakaupunki pubeineen, sekä erityisesti paikallisten illanviettäjien suosiossa oleva Kazimierzin kaupunginosa eivät jätä kylmäksi eikä janoiseksi.

Puola on olutmaa ja maan toiseksi isoimmasta kaupungista Krakovasta löytyy kaikki mitä Puolalla on olutmatkailijalle tarjota – vieläpä hyvinkin kukkaroystävällisesti. Oluen tuoppihinnat liikkuvat 1€ – 3€ välillä ja lähes joka baarista saa myös pienempiä annoskokoja. Perhekokoja suosivat englantilaiset polttariporukat tilaavat suoraan viiden litran hanallisia ämpäreitä pöytään.

Pilsvar Lach
1800-luvulta peräisin oleva Pilsvar-panimo tekee loistavaa työtä.

Puolalaisia panimoita löytyy laidasta laitaan. Isoja teollisia merkkejä on tarjolla laajalti. Pelkkään Tyskieen tai Żywieciin ei tarvitse tyytyä, vaan kannattaa haeskella mm. Okocimia ja Brackieta tarjoavia oluthuoneita. Craft-buumi on jyrännyt jo vuosia myös Puolassa ja maasta löytyy loistavia pienemmän mittakaavan panimoita.

Jos jostain syystä puolalaiset oluet alkavat tökkiä, naapurimaan Tsekin ja Saksan oluita löytyy myös pilvin pimein.


VANHAKAUPUNKI


C.K. Browar

Vuonna 1996 perustettu legendaarinen panimobaari. Viileissä kellarisaleissa on tunnelma katossa jo puolilta päivin. Panimon oluita saa reilun desin maisteluista aina viiden litran hanalliseen torniin, jotka seisovat ylväästi useammallakin pöydällä. Laaja ruokamenu – muun muassa ravintolan omia pierogeja.

Krakova-CK-Browar

Bunkier cafe

Varmasti maailman upeimpiin lukeutuva katettu terassi oikeuttaa visiitin, vaikka olutvalikoima on rajoittunut. Pilsner Urguellia saa tsekkityyliin valitsemallaan vaahtokukalla.

Krakova-Bunkier-cafe

Relaks craftbeer & food

Vanhankaupungin laidalla sijaitseva craft-baari, josta löytyy muutamassa hanassa puolalaisia oluita. Pullovalikoimassa enemmän mielenkiintoista juotavaa. Pizzaa ja burgeria paistetaan, jos nälkä yllättää.

House of beer

Kuten nimi viittaa, tämä se on! 250 olutta listalla ympäri maailman. Myös puolalaiset pienpanimot hyvin edustettuna, maan craft-buumin pioneeri Browar Pinta mukaan lukien. Tilaa on, eikä ulkomaalaiset listahitit pilaa tunnelmaa. Talon pubiruoka ribseineen ja burgereineen myös suosittua.

Krakova-House-of-beer

Bull pub

Brittipubi ja valikoima sen mukainen. Spitfirea hanassa ja tietysti Guinnesia. Voimakkaan ilmastoinnin ansiosta paikka täynnä läheisen keskusaukion paahdetta pakenevia turisteja. Karmeaa musiikkia ja dieselin väriseksi patinoitunut kokolattiamatto.

Krakova-Bull-pub

Bierhalle

Inspiraation lähde on selvä – Baijeri. Neljä hanaa talon omia saksalaistyylisiä oluita. Pienin annos on puoli litraa. Englantilaisilla polttariporukoilla viiden litran hanaämpärit pöydässä. Panimon weizen pienestä sulfiittiongelmasta huolimatta varsin juotava.

krakova-Bierhalle

Weźże Krafta

Puoli kilometriä vanhastakaupungista länteen Weźże Krafta naapureineen on kokonaan oma lukunsa. Kyseessä on kokonainen kortteli täynnä cava-kahvilaa, grilliravintolaa ja vodkabaaria. Kadulla lepäävät lasinsirut kielivät antaumuksellisista yöjuhlista. Weźże Krafta edustaa alueen craft-tarjontaa 25 hanallaan ja kattavalla pullovalikoimalla. Iso sali uhkuu industrial-henkeä. Huonoa listamusiikkia tuutataan kaiuttimista. Mahtava terassi. Yllättävän vähän hipsterin näköistä tallaajaa kuitenkaan, vaikka paketti sinne suuntaan kasassa.


Tawerna Stara Łajba

Vanhankaupungin ja Kazimierzin välistä löytyy mainio virkistyshetki. Hirsisisustus tuo mieleen suomalaisen savusaunan. Omistaja osaa myös yhden sanan suomea; kiitos. Kielimuurin takia enempää taustoista ei selvinnyt. Kaksi hanaa: Zyviek ja Brackie, joista jälkimmäinen erittäin nautittava puolalainen pilsner. Turistivapaa baari ja erittäin halvat hinnat.

krakova-Tawerna-Stara-Łajba

KAZIMIERZ


Alchemia

Kazimierzin ikoninen klubi on “pakko kokea”-osastoa. Päivällä hämyinen ja melko helposti ohitettava kulmabaari Plac Nowy-aukiolla herää todelliseen kukkaansa öisin, jolloin kellarissa esiintyy valikoima upeita jazz-muusikoita. Mahtava tunnelma, johon brittiläisillä 20 hengen polttariporukoilla ei ole asiaa.

Krakova-Alchemia

Mleczarnia

Historian havinaa tarjoava baari avautuu kadun toisella puolella erinomaiseksi biergardeniksi suuren kastanjan varjossa. Olutvalikoima terassilla rajoittuu kahteen olueen, joista toinen on Brackie, ja sehän riittää. Erittäin suosittu Krakovalaisten keskuudessa, joten saavu ajoissa, jos meinaat päästä pöytään istumaan.

Krakova-Mleczarnia

Ulica Krokodyli Pub & Cafe

Vaatimaton terassi ja ovi kätkee sisäänsä upean klassisen pubin. Käytävämäisen tilan läpi pääsee korttelin toiselle puolelle, josta löytyy rauhallisempi terassi. Neljä Żywiec-hanaa, mutta pullovalikoimassa löytyy mielenkiintoista maistettavaa mm. Warka ja Brackie.

Stara Zajezdnia – Old depot

Vanhojen raitiovaunuhallien uudelleensyntymä panimoravintolana. Tilaa ja tunnelmaa löytyy. Ruoka melko tavanomaista miesruokaa tyyliin jokaiselle jotain. Porsaankyljyskin vaihtui keittiössä wieninleikkeeseen. Mutta talon omaa olutta on ja sitä saa ostaa 1,5dl – 2l annoksina.

Krakova-Old-depot

Eszeweria bar

Huomaamaton ovi aukeaa sisältä erittäin tunnelmalliseksi baariksi, jossa aika tuntuu pysähtyneen vuosisadan taakse. Takapihan terassialue on rauhan tyyssija lepotuoleineen ja riippumattoineen. Tunnelma hyvittää neljän Żywiec-panimon ja muutaman pullo-oluen valikoiman.

Krakova-Eszeweria-bar

Strefa piwa pub

Hämärä käytäväbaari avautuu takana terassiksi. Yli 10 hanaa, joista yksi puolalainen. Tsekkiä löytyy ja pullovalikoimassa belgejä. Halvat hinnat ja paikallisten suosio taattu.

Beer street bar

Pieni puubaari josta löytyy kohtalaisesti puolalaisten pienpanimoiden hanavalikoimaa ja lasikokoja. Baarin edustalla oleva terassi vanhan vaahteran alla toimii hienosti juoman nauttimiseen lämpimänä kesäiltana.

T.E.A Time

Joen vieressä sijaitsee Puolan ensimmäinen Real ale-panimobaari. Kuudesta hanasta pumpataan sitä itseään. Sanomattakin selvää, että päätyylilajina Englanti. Jos haluat jotain oudompaa, testaa jenkki-weizen real alena.

Krakova-Browar-T.E.A-time

Ursa Maior

Pienpanimon baari-ilmentymä Plac Wolnica -aukion laidalla. Pieni ilmastoitu sali, jonka istuimet on tehty vanhoista ammuslaatikoista. Kellarin labyrintissä löytyy enemmän tilaa.
Seitsemän vuotta vanha panimo ei kerro resepteistään, mutta näytteillä olevat humalat; Calypso, El Dorado ja Mosaic kielivät jenkkihuumasta. Tyylilajeja löytyy maistettavaksi belgistä Ipaan ja kaikkea siltä väliltä. Ajan hengen mukaisesti tasting-lautoja saatavilla.

Krakova-Ursa-maior

JOEN ETELÄPUOLI


Drukarnia

Veiksel-joen eteläpuolella löytyy myös olutmatkailijalle mahdollisuuksia. Kävelysillan vieressä oleva Drukarnia sammuttaa janon muutamalla hanallaan. Kelvollisen Okocim-panimon tuotteita löytyy myös pulloina.

Miejscówka

Craft-baari, jossa 12 hanaa, nyhtöpossua ja Ben & Jerrys-jäätelöä. Trzech Kumpli panimon tuotteita reippaasti ja sehän passaa.

krakova-Miejscówka

Kuvat ja teksti: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Helsingin parhaat cocktail-baarit

Flavorado

Olutmatkailijan Bryssel – eri oluttyyppien aarrearkku

Janne Suomi

Olutmatkailijan Tukholma – Södermalmin pubit

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More