Bründlmayer Riesling Steinmassel kruunattiin Viini-lehden toimesta parhaaksi valkoviiniksi vuonna 2013. Seuraavassa käväistään katsomassa mistä se ja muut tilan huippuviinit tulevat sekä maistetaan viinit heidän omassa huippuravintolassa.
Bründlmayerin historia
Bründlmayerin tila on ollut suvulla jo vuosisatoja, mutta vasta 50 -luvulla se luopui muusta maatilatoiminnasta ja keskittyi ainoastaan viiniin. Tilan nykyisen vetäjän Willi Bründlmayerin äiti oli kysynyt hänen isältään kerran, että onko tällä unelmaa? Willin isä oli vastannut:” Kyllä, haluasin keskittyä pelkästään laatuviinien tekemiseen”. Hän esitti myös saman vastakysymyksen vaimolleen, joka vastasi: ” Minun unelma olisi, että voidaan pitää joskus loma!” Näin he päättivät yhdistää nämä kaksi tavoitetta ja nykyinen Bründlmayer sai alkunsa.
Bründlmayer pähkinänkuoressa
- Sijainti Kamptal/Langenlois, Itävalta
- 75 hehtaaria, keskimäärin 4000L/hehtaari
- 420 000 pulloa vuodessa
- Päärypäleet: 33% Grüner Veltliner, 25% Riesling, 12% Pinot Noir, 7% Zweigelt.
Kamptal on Itävallan viilein viininviljelyalue
50 -luvulla, jolloin Willi Bründlmayerin vanhemmat aloittivat uuden haaveensa ajamina, Kamptal oli kylmä viininkasvatukseen ja he pystyivät viljelemään vain harvoja lajikkeita sekalaisella menestyksellä.
Ilmaston lämpenemisen seurauksena Kamptal on tänä päivänä “vain” viileä alue, joten Bründlmayer on tähän mennessä pelkästään hyötynyt ilmaston lämpenemisestä, koska he voivat nyt laittaa maahan useampia lajikkeita.
– Kamptalin laakso ja sen tarhat ovat kukkuloilla, joilla tuulee aina. Se on meille etu, kun puhutaan sateisista syksyistä. Esimerkiksi Wachaun jokilaaksossa täytyy olla hyvin tarkkana ettei Tonava kastele sumullaan rypäleitä liikaa ja aiheuta homeita. Tätä tapahtuu helposti etenkin syksyllä keräysaikana. Meillä voi olla viileää, mutta ei niin viileää että se aiheuttaisi isompia ongelmia. Voimme hyvin siirtää keräysajankohtaa viikolla saavuttaaksemme rypäleille optimikypsyyden, kertoo viininviljelijä itse.
Ekologiaa ennen sertifikaateja
Langenloisissa on muutama kymmenen viininviljelijää ja kaikki ovat hyvin ekologisesti orientoituneita. Kaikkialla vihertää, avomaata ei näy missään, koska riviväleihin istutetaan maata parantavia kasveja. Ekologisesta ajattelusta huolimatta Willi Bründlmayer ei ole halunnut siirtyä luomu- tai biodynaamisiin sertifikaateihin, koska hän haluaa pitää kädessään mahdollisuuden pelastaa sato katastrofaalisena vuonna.
Maaperä on avain huippuviineissä
Bründlmayerilla on paljon vanhoja köynnöksiä “Alte Reben”, joiden juuret ovat syvällä maaperässä. Vanhat köynnökset tuottavat vähän rypäleitä, mutta ne poimivat parhaiten mineraalit maasta ja vähäinen viini, jota niistä saadaan on moniulotteisuudessaan vertaansa vailla. Bründlmayer käyttää myös paljon aikaa tutkiessaan mikä rypälelajike sopii parhaiten millekin maaperälle. Lajikkeita heidän käytössään on neljää hyvinkin erilaista eri tarhoilla.
Lyre -menetelmä
Perinteisessä viininkasvatusmenetelmässä viininversot tuetaan kasvamaan pystysuoraan tukilankoja pitkin, jolloin rypäleet altistuvat mahdollisimman paljon auringonpaisteelle, myös keskipäivällä auringon ollessa kuumimmillaan.
Lyre-systeemillä, eli V:n muotoon tukemalla viini kasvattaa lehdet rypäleiden päälle ikäänkuin auringonvarjoksi, jolloin ne saavat suoraa aurinkoa vain aamulla ja illalla. Willi vertaa viinirypäleenkuorta ihoon. Jos otat keskipäivällä aurinkoa, iho palaa nopeasti. Sama käy viinirypäleiden kuorelle ja ne altistuvat sen jälkeen helpommin taudeille. Lyrella versot ovat myös ilmavammin tukilangoilla, joten ne kuivavat tuulessa nopeammin.
Kellarissa suositaan puuta – jopa paikallista Acaciaa
Keruuaikaan tarhat käydään poimimassa käsin jopa kolmeen kertaan, että vain juuri oikeassa kypsyydessä olevat rypäleet tulevat kellarille käsittelyyn. Valkoviinien puristus tehdään hyvin hitaasti viileässä, että kuoren aromit saadaan mahdollisimman hyvin talteen.
Paitsi maaperä, myös tynnyrin puu täytyy olla kullekin rypälelajikkeelle juuri oikeanlainen. Bründlmayer kypsyttääkin Grüner Veltlinerinsä läheltä saatavissa Acacia-tynnyreissä sen hellän kosketuksen vuoksi, joka säilyttää Grüner Veltlinerin mausteisuuden eikä tuota vaniljan makua viiniin.
Viinityypistä riippuen viini huilaa isoissa tai pienissä puutynnyreissä 3-18kk. Puolitoistavuotta on pitkä aika valkoviinille, mutta mestari tietää mitä tekee.
– Muutamassa vuosikymmenessä sitä oppii kaikenlaista viinintekemisestä, Willi kertoo. Jopa niin toisarvoiselta kuulostava asia viinikellarissa kuin vesi on äärimmäisen tärkeä.
– Parhailla kellareilla on oma kaivo. Vesijohtoveden kloori on pahinta mitä viinille voi tapahtua – ja jollain ne tynnyritkin on pestävä, Willi opastaa.
Ravintolassa pääsee maistamaan viinit
Kivenheiton päässä Langenloisin viini-museosta Loisiumista on Bründlmayerin ravintola Heurigenhof. Menut ovat rakennettu varta vasten oman tilan viineille sopiviksi ja ruoka on taidokasta ja hyvää, niin kuin vain olettaa saattaa. Suomalaisittain hinnat ovat mukavan edullisia – etenkin viinien osalta.
Bründlmayer viinitasting
Erinomaisen menun seurana saimme maistaa spektaakkelimaisen otoksen tilan viinejä, jotka jäivät lähtemättömästi mieleen. Ei ihme, että 90+ pistemannaa sataa maailmalta. Varsinkin Grüner Veltlinerit ovat hämmentävän mielenkiintoisia. Lue myös Alkosta saatavan vuoden viinin tuomio.
Seuraavat tasting notesit raakana paperilta.
Brut Rosé (alkon tilausvalikoimassa)
Raikas tuoksu. Hiukan limeä ja kukkia. Appelsiininkuorta. Pienet kuplat. Kevyt, mutta intensiivinen hapokkuus. Upea mousse. Raikas. Puhdas.
Brut 2010
Hienostuneen paahtunut. Elegantti. Petroolinen. Kypsä omena. Hyvät hapot. Tasapaino. Todella upea paketti.
Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2013
Puhdas ja päärynäinen tuoksu. Hedelmää. Hillitty hapokkuus. Tyylikäs. Jäntevä.
Grüner Veltliner Alte Reben 2012 (alkon tilausvalikoimassa)
Intensiivinen ja mineraalinen. Päästää maata hienosti läpi. Mausteita. Kypsä omena. Harmoninen maku. Optimi hapokkuus ja intensiteetti. Aivan mieletön.
Grüner Veltliner Käferberg 2012
Kuin edellä, mutta hieman päärynäisempi ja pyöreämpi. Aprikoosia.
Grüner Veltliner Loiser Berg 2010 (alkon tilausvalikoimassa)
Tuore ja rehevä aprikoosi. Pähkinää. Raparperia. Mineraalit. Kehittynyt. Tasapainoinen hedelmä. Lihaksikas, mutta raikas.
Riesling Steinmassel Reserve 2012
Päärynä. Lime. Raikas ja nuorekas. Jäännössokeri. Hapokas ja hedelmäinen. Tasapaino. Pitkä jälkimaku, hiukan mausteita.
Riesling Zöbinger Heiligenstein Alte Reben 2012
Mineraalinen ja kehittynyt. Moniulotteinen. Vähemmän sokeria kuin edellä, joten hapokkuus korostuu. Pitkä. Finesse. Greipin puraisu.
Vincent Cabernet Franc 2004
Tyylikäs kehittynyt tuoksu. Mustaherukkaa, kanelia. Keskitäyteläinen. Kuin samettia. Napakat tanniinit kiinni viinissä. Aivan upea CF.
Gelber Muskateller Auslese 2012
Tropiikkia, hunajaa. Kukkia ja mäntymetsää. Hapokas. Makea. Tasapainoinen. Puhdas. Perfecto.
www.bruendlmayer.at
Tilalla ja ravintolassa oltiin Bründlmayerin vieraina.
Haluatko tämän tai tulevat artikkelit lehteenne?
Teksti: Janne Suomi
Kuvat: Janne Suomi ja Sami Issakainen
Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado
Tämä sivu löytyy myös kielellä: English