ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Pinotagen Afrikkalaiset juuret

Pinotage viinikoulu

Pinotage on etelä-afrikkalainen punainen viinirypälelajike. Rypäle on maanosan alkuperäinen ja aito tuote. Se kehitettiin Stellenboschin yliopistossa vuonna 1925.

RYPÄLETIETOUS ON AVAIN VIINIMAAILMAAN, osa 10/16

Viinin olemus ja maku lähtevät rypäleistä. Jokaisella rypäleellä on omat ominaispiirteensä värin, tuoksun ja maun perusteella. Perehtymällä niihin avautuvat viinien taustat, samoin kuin viinien yhdistäminen eri ruokien kanssa. Lähde tutustumismatkalle rypäleiden vivahteikkaaseen maailmaan.

Pinotagen juuret ovat Afrikassa

Tavoitteena oli yhdistää kahden ranskalaisen rypäleen, Pinot Noirin ja Cinsautin parhaat ominaisuudet. Tuloksena syntyi Pinotage, joka sai nimensä eräänlaisen sanaleikin kautta. Nimen etuosa tulee Pinot-rypäleestä ja loppuosa Cinsautin rhônelaisesta kutsumanimestä Hermitage.

Pinotagen alkuperä ja juuret ovat Afrikassa.

Pinotage-rypäleessä on voimaa ja väriä

Pinotage on helppo kasvattaa ja köynnös tuottaa normaalisti runsaasti rypäleitä. Pienet ja sokeripitoiset rypäleet ovat vähäaromisia. Mitä enemmän rypäleitä sallitaan köynnöksessä kasvavan, sitä vähempilaatuista ja vähemmän konsentroitunutta viinimehua saadaan. Satomäärää rajoittamalla aromeihin kuitenkin saadaan enemmän lakan marjaisia, balsamiviinietikan, tervan ja savun vivahteita.

Maaperässä on Pinotagen salaisuus ja mahdollisuus

Pinotage-rypäleisiin ja viineihin liittyvät epävarmuudet johtivat siihen, että 1970- ja 1980-luvuilla Pinotagen köynnösten määrä vähentyi puoleen. Vasta rotuerottelupolitiikan loppumisen myötä 1990-luvulla viininviljely lähti kasvuun, ja niin myös Pinotagelle tarjoutui uusi mahdollisuus. Uusien ja nuoren polven viinintekijöiden myötä tavoitteena on nostaa esille Pinotagen hedelmäisyys sekä lähestyttävyys, jättäen rypäleen tanniinisuus, maanläheisyys ja voima taustalle. Tähän Etelä-Afrikan maaperä ja ilmasto tarjoavat täydelliset olosuhteet, jossa kesät ovat miellyttävän lämpimiä, talvet viileitä ja kesäsateet vähäisiä. Lämmin ilmasto ja maaperän monimuotoisuus mahdollistavat vivahteikkaiden ja laadukkaiden rypäleiden tuottamisen, joka on aistittavissa myös viineissä.

Etelä-Afrikan maaperän olosuhteet ja monimuotoisuus ovat ihanteelliset viinirypäleiden kasvulle.

Pinotage ja mausteinen ruoka on maukas yhdistelmä

Pinotagen voimakkuus, tummien hedelmien sävyttämä aromikkuus sekä tanniinisuus ovat parhaimmillaan mausteisten, jopa tulisten ruokien kumppanina. Viinin intensiiviset, kahvin sekä tervan sävyttämät aromit sopivat hyvin voimakkaasti maustettujen ja roseisten paistien tai pitkään haudutettujen, mausteisten lihapatojen kanssa. Uuden tyylin nuoret Pinotage-punaviinit maistuvat vaikkapa aromikkaiden pepperonipizzojen tai savustettujen ruokien kera.

Mausteliemessä marinoitunut ja uunissa hitaasti kypsynyt porsaan niska sekä eteläafrikkalainen pinotage-punaviini ovat yhdistelmä, jossa mausteisten makujen kokonaisuus on parhaimmillaan.

Pinotage on viinimaailman moniosaaja

Pinotage-rypäleestä on monenlaiseen viiniin kellarimestarin käsittelyssä. Roséviinit edustavat keveää puolta, ja kuohuvat versiot antavat vaihtoehdoille tiettyä eloisuutta sekä tyylikkyyttä. Punaviininä Pinotage on omimmillaan nostaen esille terroirin ja viinitalon tyylin. Rypäleen ominaisuudet; voima, tumma hedelmäisyys ja tietty tanniinisuus ovat hyvin aistittavissa.

Cape Brandy on Etelä-Afrikan vastine tislatuille voimajuomille, kuten armanjakki, brandy ja konjakki. Pinotagen rypälemehun tislaaminen, keskiosan kypsyttäminen tammitynnyreissä ja lopullisen vahvuuden sekoittaminen tuottavat Cape Brandyn, jonka olemus on hedelmäinen ja pehmeä.

Viinilasillinen:

KWV Sparkling Rosé. Etelä-Afrikka, Western Cape. Pinotage. Alko nro 547247. Hinta 9,79.
Vaaleanpunainen, marjainen tuoksu ja kuiva (20 g/l), vadelmainen sekä vähän hapokas maku.

Zonnebloem Pinotage. Etelä-Afrikka, Stellenbosch 2010. Alko nro 5946. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, karpaloinen tuoksu ja täyteläinen, tanniininen, savuinen ja mausteinen maku.

Café Culture Pinotage. Etelä-Afrikka, Western Cape 2011. Alko nro 402267. Hinta 10,39.
Tummanpunainen, karhunvatukkainen tuoksu ja täyteläinen, mokkainen ja paahteisen tamminen maku.

Cape Brandy Finest V.S. Etelä-Afrikka. Alko nro 1177. Hinta 20,30.
Vaaleanruskea, hedelmäinen tuoksu ja keskitäyteläinen, nuorehko, pehmeä ja hennon tamminen maku.

Teksti: Heikki Remes
Pullokuvat: Eeva Remes
Maisemakuva: www.sxc.hu

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Kleine Zalze Vineyard Selection Cabernet Sauvignon

Flavorado

Parés Baltà – luontoa kunnioittavaa kehitystä

Janne Suomi

Viinikoulussa: Tempranillo on lämpimän lajike

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More