ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Aromikkaat valkoviinit

Gewurztraminer

Tämän päivän viini-ihmisille yksilöllisyys, vivahteikkuus ja jopa erikoisuus ovat viinien valintakriteereinä.

Heikki Remeksen viinikoulussa osa 5 / 16: Aromikkaat valkoviinit

Aromikkuus ja mausteisuus tuovat vivahteikkuutta valkoviineihin

Perinteisten ja tuttujen valkoisten rypäleiden rinnalle haetaan makuelämyksiä hieman harvinaisemmista ja haasteellisimmistakin rypäleistä. Mausteisten valkoviinien värit ovat normaalia voimakkaammat ja tuoksujen sekä makujen aromit ovat selvästi aistittavissa.

Viinien aromikkuus antaa hieman enemmän mietittävää ja haasteellisuutta kun niille haetaan sopivia ruokakumppaneita. Myös luonnonmukaisuus ja kestävä kehitys vaikuttavat yhä useammin viinivalintoihin.

Valkoviinien herkät sekä vivahteikkaat tuoksut ja maut käyvät hyvin yhteen yrttien vastaavien aromien kanssa.

Albariñon hienostuneisuus viehättää

Albariño-rypäleen kotiseutua on Iberian niemimaan luoteisosa Espanjan Galiciassa ja Portugalin Minhossa. Espanjan puolelta tunnetuimmat viinit tulevat Rias Baixas’n alueelta ja Portugalista Vinho Verden alueelta, jossa rypäle tunnetaan nimellä Alvarinho.

Albariñho on paksukuorinen, pienisatoinen ja vaikeasti viljeltävä rypäle. Rypäleelle tyypilliset tuoksut ovat lähellä kypsän persikan ja aprikoosin aromeja. Viinien aromaattisuus nousee tuoksussa hyvin esille ja maku on hapokas sekä hienostunut.

Alvarinho-rypäleistä puristettu kokeellinen viinierä on käymistankissa Argentiinassa Familia Zuccardin viinitilalla Mendozassa.

Gewürztraminer on tuoksukimppu

Gewürztraminer-rypäleen juuret johtavat Traminer-rypäleeseen, joka on kotoisin Alto Adigesta Italiasta. Viiniköynnökset menestyvät parhaiten viileillä kasvualueilla, joissa se tuottaa mausteisia ja aromaattisia rypäleitä. Gewürztramineriin kertyy paljon sokeria sekä uutosta, ja vähähappoisuus korostaa rypäleen makeita piirteitä. Ruusun ja litsiluumun tuoksut ovat ominaisia Gewürztraminerille. Vaikka rypäle kukkii aikaisin, niin se kypsyy myöhään ja mahdollistaa makeiden viinien tuottamisen.

Gewürztraminer-viinit tunnistaa juuri niiden mausteisuudesta, johon nimen etuosa gewürz myös viittaa. Viinien väri vaihtelee vaaleasta keltaiseen ja tuoksu sekä maku ovat intensiivisiä, jossa kukkaisuus hallitsee. Tunnusomaista viineille on keltainen väri ja pehmeä, vähähappoinen sekä makeaan vivahtava maku. Viinejä tehdään Keski-Euroopassa ja lähes kaikkialla vanhan sekä uuden maailman viinitarhojen viileillä kasvupaikoilla.

Gewurztraminer on yksi Alsacen viinialueen neljästä jalosta rypäleestä. Vendanges Tardives on yksi alueen hienoimmista makeista viineistä, jossa ruusun kukkaiset ja litsiluumun hennon pehmeät tuoksut nousevat esille.

Pinot Gris maistuu tuoreeltaan

Pinot Gris on kotoisin Bourgognesta ja sen sukujuuret vievät keskiajalle asti. Rypäle kuuluu Pinot-rypäleiden sukuun, valkoisen Pinot Blanc’n ja punaisen Pinot Noir’n tuttuun perheeseen. Yhteistä Pinoteille ovat hedelmäisyys ja vivahteikkuus sekä rypäleiden tiivis kasvumuodostelma. Pinot Gris on ohutkuorinen rypäle, johon jalohome tarttuu helposti. Rypäleen väri vaihtelee harmaasta punaruskeaan. Pinot Grisin aromeille ominaista ovat vivahteikkuus, runsaus, hento savuisuus ja eksoottiset hedelmät.

Viineissä mausteisuus, kuten neilikka ja kaneli nousevat esille, samoin hunajan makeus sekä voin pehmeys. Pinot gris -viineissä on voimaa sekä korkea alkoholipitoisuus. Valkoviinien tapaan viinit on hyvä nauttia nuorena. Köynnösten kasvupaikka vaikuttaa rypäleiden olemukseen ja sitä kautta viinien olemukseen. Alsacen pinot gris -viinit ovat täyteläisiä ja kukkaisia. Keski-Euroopan viineissä on enemmän hapokkuutta, joka kuitenkin on hyvin tasapainossa hedelmäisyyden kanssa. Italialaisissa ja uuden maailman vastaavissa viineissä on enemmän keveyttä niin värissä kuin maussa.

Torrontés kasvaa Argentiinassa

Torrontés-rypäle mielletään nykyään argentiinalaisten omaksi rypäleeksi, vaikka rypäleen kotimaa on Espanja. Köynnökset viihtyvät viileillä, kuivilla ja tuulisilla alueilla, joissa rypäleistä kehittyy raikkaita, aromipitoisia ja vähähappoisia. Rypäleet ovat pyöreitä sekä keskikokoisia ja ne ovat keltaisia väriltään. Viineissä pehmeys ja pyöreä suutuntuma maistuvat samoin kuin eksoottisten hedelmien vivahteikkuus.

Hyvien torrontès-viinien tuottaminen vaatii osaamista viinitarhalla ja jalostamossa. Yhä useammat Argentiinan viinitarhat perustetaan yli tuhannen metrin korkeuteen Andien vuoristoon, jossa rypäleistä saadaan raikkaita, aromikkaita ja vivahteikkaita. Samoin viiniköynnösten satoisuutta rajoitetaan rypäleiden täyteläisyyden ja kypsymisen takaamiseksi.

Muscat vien makumatkalle muiden rypäleiden sekaan

Muscat on yksi tunnetuimmista ja levinneimmistä valkoista rypäleistä erityisesti Välimeren ympäristössä. Se on yhä yleisempi myös eri puolella viinimaailmaa, ja rypäleestä on kehitetty lukuisia erilaisia klooneja. Muscat-rypäleen rusinainen aromaattisuus, pehmeys ja makeus ovat helposti tunnistettavissa. Rypäleestä tehdään lajikeviinejä, joiden maku ulottuu kuivista makeisiin. Muscat-rypäleiden käyttö on suosittua eri viinisekoituksissa, joihin se tuo hedelmäisyyttä, makeutta ja aromaattisuutta.

Aromit yhdistävät ruoan ja viinin

Ruokien ja viinien yhdistelemisessä pyritään tasapainoon, jossa molempien makumaailmat täydentävät kokonaisuutta. Aromikkuus ja voimakkuus ovat hallitsevia piirteitä jotka tulee ruoka- ja viinivalinnoissa tiedostaa. Mausteisten ja yrttisten ruokien kaveriksi haetaan vastaavia viinejä. Suolaisten, rasvaisten ja hapokkaiden ruokien viinikumppaneiksi etsitään hapokkaita ja voimakkaita viinejä. Makea ruoka puolestaan saa rinnalleen vähintään yhtä makean viinin.

Viinien aromikkuus, pehmeys ja hento hapokkuus maistuvat tasapainoisesti valkosipulikeiton vastaavien makujen kanssa.

Pinot Grisin mausteisuus, voima ja kevyt savuisuus käyvät hyvin yhteen kylmien lihaleikkeiden, kuten lihahyytelön kanssa.

Viinilasillinen:

Santiago Ruiz. Espanja, Rias Baixas 2010. Albariño, Loureiro, Treixadura.
Alko tilausv. nro 940977. Hinta 17,99.
Vaaleankeltainen, trooppisen hedelmäinen tuoksu ja kuiva, täyteläinen, hapokas sekä runsaan hedelmäinen maku.

Adobe Reserva Gewürztraminer. Chile, Rapel Valley
Alko nro 532677. Hinta 9,99. Luomu.
Vaaleankeltainen, aromaattinen ja hedelmäinen tuoksu sekä kuiva (5g/l), pehmeän hapokas, ja mausteinen maku.

Zenato Pinot Grigio. Italia, Veneto 2010
Alko nro 590387. Hinta 10,98.
Vaaleankeltainen, hedelmäinen tuoksu ja kuiva (5g/l), hapokas sekä kevyen yrttinen ja mausteinen maku.

Trapiche Zaphy Torrontés. Argentiina, San Juan 2011
Ravintolamyynti. Luomu.
Vihertävänkeltainen, kukkainen ja sitruksinen tuoksu sekä kuiva (1,55g/l), raikkaan hapokas ja runsas maku.

Torres Viña Esmeralda 2011. Espanja, Katalonia 2011. Muscat (85%), Gewürztraminer (15%).
Alko nro 7531.
Keltainen, kukkainen sekä sitruksinen tuoksu ja puolikuiva (9g/l), hapokas sekä hedelmäinen ja kevyen yrttinen maku.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viinikoulussa: Viognier lunastaa lupauksen

Flavorado

Viinikoulussa: Pinotagen Afrikkalaiset juuret

Flavorado

Viinikoulussa: Moni-ilmeinen Riesling

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More