ArtikkelitRavintolat

Rieslingiä ja Spätburgunderia Lahdessa – ravintola Roux

Ravintola Roux tarjoaa klassisen pöytäliinaravintolan tunnelman, sävytettynä moderneilla ja rohkeilla makuvalinnoilla. Ajaton, koko maailman kattava ruokafilosofia sopii luonnostaan Riesling & Spätburgunder-viikoilla teemana oleville saksalaisille viineille.

Kati ja Sami Häkkinen sekä Esa Mehtäjärvi ja Antti Hietanen näkivät vuonna 2007 mitä keskisuuresta suomalaisesta kaupungista puuttuu; laadukas viiniravintola. Ravintola Rouxia voidaan pitää hyvästä syystä Lahden Fine Dining -kulttuurin lähtölaukauksena.

Kuten ilahduttavan usein, klassinen ravintola löytyy klassisen kauniista rakennuksesta.

Lahtelaiset ottivat uuden ravintolan nopeasti omakseen ja laajempaa valtakunnallista huomiota alkoi myös sataa: La Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs Finlande, eli tuttavallisemmin Suomen Paistinkääntäjät aateloivat ravintolan Rotisseur-kilvellä. Suomen Gastronominen Seura valitsi Rouxin vuoden ravintolaksi 2016. Verkkomedia Viisi Tähteä on listannut ravintolan 50 parhaimman joukkoon Suomessa. Henkilökunta on niittänyt laajalti mainetta osaamisellaan erilaisissa alan kilpailuissa.

Ravintola Roux viinihuone

Kuten ilahduttavan usein, klassinen ravintola löytyy klassisen kauniista rakennuksesta. Roux sijaitsee viime vuosisadan alussa valmistuneessa J.Peltosen talossa. Museoviraston suojelemassa rakennuksessa on ravintolaremontin yhteydessä täytynyt säästää muun muassa vanhan apteekin lattia. Hyvä niin. Upea ruutulattia kiinnittääkin ensimmäisenä huomion, kun astutaan sisään lämminhenkiseen ja varsin isoon ravintolaan.

Ravintola Roux iso sali

Ravintola Rouxin viini- ja ruokafilosofia

Rouxin samppanjalista on kattava, myös pientuottajia mahtuu mukaan. Cavoissa silmä kiinnittyy eeppiseen Kriptaan. Eurooppaan vahvasti kallellaan oleva valkoviinilista on myös erittäin mielenkiintoinen. Punaviineissä löytyy viinimaita myös Euroopan ulkopuolelta. Ja lopuksi upea sarja makeita viinejä mm. vuosikertaportviinejä ja jopa 1994 Chateau d’Yquemia varsin kohtuulliseen hintaan.

Helsingissä huippuravintolan on lähestulkoon pakko olla jossain trendissä kiinni; aasia, new nordic, lähi/luomu jne. Lahdessa riittää, että ravintola tekee erinomaista ruokaa hyvällä maulla. Läheltä tulevia raaka-aineita käytetään, mutta mikään uskonto se ei ole. Sävyjä menuun haetaan kauempaakin mm. tonnikalasta, tahinista ja yuzusta. Leivät leivotaan itse. Ruisleipä tehdään yli satavuotiaaseen pohjoiskarjalaiseen juureen. Jauhot tulevat luonnollisesti läheltä, mm. Vääksyn Myllystä.

Ravintola Roux Riesling & Spätburgunder-viikoilla

Roux on teemaviikkojen veteraaneja. Viineistä vastaavalle Kati Häkkiselle päätös mukaan lähdöstä oli aikanaan helppo, Rouxin viinitarjontaan kun saksalaiset viinit ovat kuuluneet alusta lähtien. Tänä vuonna erityisesti 21.5 kannattaa merkitä kalenteriin. Silloin Weingut Schmitges järjestää Rouxissa viinintekijäillallisen sekä tastingin. Kävimme ennakkomaistamassa teemaviikkojen tarjontaa.

Illallinen kilistetään tyylikkäällä kuohuvalla

Aperitiiviksi tuodaan rapean hapokas ja raikas sekt; 2012 Graf von Schönborn Riesling Riesling Sekt brut. Ikä tuo ulottuvuutta – upeasti kehittymässä oleva aromi. Persikkamarmeladia ja hunajaa tyylikkäässä paketissa.

Ravintola Roux keittion tervehdys

Keittiön tervehdys viitoittaa makutien tulevalle aterialle. Hauskasti minitötteröön rakennettu amuse-bouche sisältää makeaa porkkanapyreetä, mausteista inkivääriä, seesamia ja friteerattua rakuunaa. Makean ja mausteisen liitto. Raikkaan keväinen avaus illalliselle.

Jääkellarin taimenta, ruohosipuli- herakastiketta ja tillipyreetä

Ravintola Roux kalaruoka

Taimen on maltettu pitää puhtaan makuisena. Lisukkeilla voi hakea sävyä kalalle, jokainen makunsa mukaan. Maalaismaisen makuelementin tuova herakastike kruunaa kalan. Rohkea ja mielenkiintoinen annos. Viininä 2017 Hessenstein riesling feinherb. Nuori ja tuorearominen viini. Päärynää ja persikkaa. Makeus pysyy hapokkuudella kurissa. Prinz von Hessenin kepeähkö ja laadukas riesling toimii loistavasti annokselle.

Parsakeittoa ja tonnikalachevice, valkoviinikermaa

Ravintola Roux parsakeitto

Parsakeitto täydellisen samettinen. Uuteen ulottuvuuteen se nousee inkiväärillä maustetun tonnikalachevicen ansiosta. Neronleimaus on laittaa tonnikala keittolautasen reunalle, jolloin annos pysyy kauniina ja maut sekoittumattomina. Upea Blanc de Noir, Meyer-Näkel Illusion Eins 2015, olisi liian rehevä viini pelkän parsakeiton kanssa, mutta täydellinen kumppani tonnikalachevicelle.

Ankan rintafileetä, rilletteä ja kirsikkakastiketta

Ravintola Roux ankka

Ankan rintafilee on täydelliseksi paistettu. Rasva sulanut nätisti ja liha herkullisen mehukas. Ankasta tehty rillette ansaitsee erikoismaininnan. Rapea kiekko pinnalta ja mehukas sisältä. Rouxin kokkien taso on huikea. Ravintolatyyliin tehty rillette on erittäin hankala saada onnistumaan näin vaativalla tavalla. Kylkeen tarjoiltiin Faubel Maikammer Immengarten Spätburgunder 2016. Modernin leppoisan Spätburgunderin kirsikkaisuus, yrttisyys ja metsämarja kulkivat hienosti käsi kädessä ankan ja kirsikkakastikkeen kanssa.

Yuzumoussea, kookos-mangojäätelöä ja chia- kookoskastiketta

Ravintola Roux jälkiruoka

Ajatukset tropiikkiin lennättävä jälkiruoka on mukavan raikas kokonaisuus huikeita makuja. Kummallista kyllä, japanilaisessa sitrushedelmässä Yuzussa on jotain kotoisaa. Liian makea viini pilaisi helposti näin raikkaan kokonaisuuden. Ravintolan nappivalinta 2016 Schmitges Riesling Erdener Treppchen Auslese tarjoaa tasapainoisen kumppanin annokselle.

Ravintola Roux tuo klassisen pöytäliinaravintolan 2000-luvulle rohkeilla, mutta tyylillä tehdyillä valinnoilla. Erityishuomio kiinnittyy myös reippaisiin annoskokoihin – aterian jälkeen ei tarvitse käydä hakemassa lahtelaista grilliherkkua, lihamukia.

Rouxin henkilökunta on miellyttävän asiantuntevaa – lämminhenkisyys välittyy kaikista ja kaikesta. Osataan olla oikeasti rennosti. Vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä turha hössötys voidaan laittaa sivuun. Keskitytään mukavaan iltaan – tiskin kummallakin puolen.

www.roux.fi

rieslingviikot.fi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Ravintola Vausti Riesling & Spätburgunder-Viikoilla

Janne Suomi

DOM ja Holvi – Riesling & Co -Viikot Mikkelissä

Janne Suomi

Vinkkejä Helsingin Riesling & Spätburgunder-Viikoille

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More