ArtikkelitRavintolat

Ragu – uutta, freesiä ja erinomaista

Ravintola Ragu yhdistelee taidokkaasti skandinavista ja italialaista keittiötä. Antti Asujamaan ja Erno Kemin luomuksena syntyy jotain uutta ja erinomaista; sellaista mitä tuskin on millään muulla ravintolalla koko maailmassa tarjolla.

Ragu on sisustusarkkitehtoninen helmi

Ludviginkadulle uusrenessanssitaloon huhtikuussa 2014 auennut ravintola Ragu on jo tiloiltaan nähtävyys. 90 paikkaisen ravintolan iso sali jakaantuu luontevasti kahteen isompaan osaan ja niiden lisäksi löytyy soppea, nurkkausta ja kabinettia joka tarkoitukseen sopivaksi.

Ragu iso sali

Koska pöytävarauksia oli illalle reilusti, myös baarin puoli oli katettu illallistajille. Normaalisti baari on nimensä mukaan viihtymis- tai odottelupaikka pöytään, joita pidetään varauksien ulkopuolella muutama vapaana myös “walk in” -asiakkaille. Baarin ja ravintolasalin lisäksi Ragusta löytyy viihtyisä ympärivuotinen katettu sisäterassi.

Ragu sisäterassi

Puna-valkoruutuisia pöytäliinoja ja fiasko-pulloja kynttilöineen ei ole, vaan Ragun tunnelma on seesteisesti punottu lämpimän vaaleista ja harmaista sävyistä. Tämä kuvastanee sitä skandinavista puolta? Lasit sen sijaan ovat italialainen väriläiskä pöydällä. Fiiniä miljöötä pehmentää taustamusiikkina soljuvia hittejä niin Johny Cashilta kuin Gardigansilta.

Ragun baari

Italialaista puolta ravintolassa edustaa myös palvelu, joka hakee vertaistaan. “Välitön” ja “helposti lähestyttävä” taitaa lukea joka ravintolan ingressissä, mutta Ragu todella tarkoittaa juuri näitä asioita.

Ravintola Ragu repäisee ruokafilosofialla

Keittiömestarit Antti Asujamaa ja Erno Kemi ovat yhdistäneet jotain, mikä voi aluksi tuntua teennäiselle:

“Inspiroidumme skandinaavisen keittiön puhtaudesta ja kekseliäisyydestä. Intohimonamme ovat Italian ruokaperinteet, viinit ja upeat raaka-aineet.”

Jo ensimmäisestä ruokalajista lähtien oli kuitenkin selvää, että teennäisyys on tästä ravintolasta kaukana. Skandinavian ja Italian liitto on aidosti toimiva yhdistelmä kummankin keittiön parhaita puolia. Mitäköhän Berlusconi tästä lauseesta tuumaisi?

Ragun viinit tulevat yllätys-yllätys; Italiasta

Sommelier Riia Manninen on hakenut viinit vaivaa säästämättä ympäri Italiaa. Mukaan mahtuu merkkejä marginaalisemmilta tuottajilta mm. Calabriasta Friulista. Viinilistaa täydennetään muutamilla luomuviinilöydöillä Italian ulkopuolelta. Angelo Gaja tuottaa listalle vuosikertahelmiä vaativampaan makuun ja hintaan.

Ragu cocktail
Aperitiivi cocktailissa sekoittuivat limoncello ja veriappelsiini. Helsingissä ei ole järin monta paikkaa johon kannattaa mennä cocktailin kuvat silmissä. Ragu vaikuttaisi olevan yksi sellaisista?
Ragu leivät
Leipäsatsissa oli erinomainen. Lähes valuvan tuore mallasleipä ja parmesaanimuffinsi veivät kielen. Levitteissä oli myös irroiteltu. Suolaisten vastakohtana makea raparperihilloke oli neronleimaus.

Hiillostettua siikaa, katkarapua, tomaattivanukasta ja minttua

Ragu alkuruoka

Hiillostettu siika oli monipuolinen ja värikäs avaus aterialle. Jogurtista tehty panna cotta oli nappiosuma, joka niputti erilaiset maut hyvin yhteen. Mintun aromi alleviivasi ruokafilosofiaa; nyt ei tarvitse hirttäytyä pelkästään pohjolan makuihin.

Shiopetto, Collio Friuliano. Hyvin aromaattinen viini: Sauvignon Blancin ystävät kiittävät. Hedelmä ja raikkaus erinomaisessa balanssissa.

Kukkakaalispuma ja kesätryffeliä

Ragu spuma

Spumassa oli harvinaisen ilmava suutuntuma. Oli kuin poutapilveä olisi haukannut. Tryffelin jäljittelemätön aromi komppasi kukkakaaliin täydellisesti.

Cosimo Maria Massini, Daphe. Viinissä ei menty helpoimman kautta. Sellaisenaan maistettuna reippaasti tammitettu trebbiano oli varsin jyrkkä, todella paahtunut ja oksidoitunut. Toi mieleen sherryn tai englantilaisen siiderin. Vaativa viini kuitenkin pehmeni kermaksi keiton kanssa. Ragu tekee ruoka & viiniyhdistelmät rohkeasti ja taidokkaasti.

Paahdettua kuhaa ja kasvispepinetteä

Ragu kuha

Paahdettu kuha-annos oli mieleenpainuva. Ensimmäistä kertaa fine-dining ravintolassa vastaan tuli pastaa, mutta pepinette sopi annokseen hienosti. Oliiviöljystä vispattu hollandaise oli ainutlaatuinen. Pisteenä iin päällä oli oliivilakritsia(!), jota olisi suonut olla enemmänkin annoksessa, koska maku oli varsin hillitty, mutta sitäkin mielenkiintoisempi.

Jermann, Vinnae servus cella Ribolla gialla. Jälleen mentiin tammitetulla valkoviinillä, jossa tällä kertaa tammisuus toi lähinnä voisen suutuntuman. Päärynää, yrttejä ja mineraalisuutta elegantissa paketissa. Jälleen nappiosuma ruoalle.

Mureaksi haudutettua karitsan kylkirullaa ja parsarisottoa

Ragu karitsa

Risotto ei ollut varsinaisesti italialaisen valuva, muuten kyllä hyvän makuinen. Hentoa parsan aromia ei ollut peitetty liialla viinillä tai parmesaanilla.
Karitsa oli lähes täydellinen veitsitekninen taidonnäyte. Karitsan liha on varsin sekalainen yhdistelmä pieniä lihaksia ja kalvoja. Ragu on kuitenkin saanut siitä työstettyä hyvin fiinin levyn, jonka se on käärinyt rullalle yrttien kanssa. Harmillisesti niitä kalvoja oli kuitenkin jonkun verran jäänyt lihaan eikä pitkä haudutuskaan riitä niitä hävittämään. Annos oli kelvollinen, mutta Ragun standardiin jo tottuneena, se kaipaisi jotain enemmän.

Ragu golden ale

Karitsan seuraksi tarjottiin Pio Cesare Barbera d’Alba, joka ei henkilökohtaisesti ole itseä ikinä hirveästi hetkauttanut. Sen sijaan Saimaan Juomatehtaan varta vasten Ragulle pullotettu ja etiketöity luomuolut Golden ale oli varsin piristävä poikkeus kaavasta. Upea tuoksu hedelmää ja humalaa. Kevyt maku sopi hyvin tuhdille lihalle.

Mansikkaa ja jogurttia

Ragu jälkiruoka

Jälkiruoka oli täynnä eri komponentteja, jotka sulivat tai ritisivät suussa vuoronperään. Hyvin freesi annos oli kuin seikkailu, joka ei sortunut ylilyönteihin vaan idea pysyi kasassa värikkyydestään huolimatta.

Il Falchetto, Brachetto d’Acqui. Jälkiruoka spumante oli myös vertaansa vailla. Tuoksu suoraan kirsikkatarhasta ja punaherukkapuskasta. Sopiva makeus. Sopiva hapokkuus. Hyvin hienot kuplat. Loistava viini, joka taas kerran sopi täydellisesti ruokaan.

Ravintola Ragu on freesi, värikäs ja erinomainen

Edelleen trendikäs uusi skandinavinen keittiö ajaa itseään vääjäämättä nurkkaan. Vaikka mielikuvitus on rajaton voimavara, ei kovin montaa pelkästään pohjolan ruoka-aarteisiin nojaavaa ravintolaa enää Helsinkiin mahdu, joten täytyy olla iloinen siitä, että Ragu ottaa riskin ja lähtee omalle uralleen totutusta kaavasta.

Ravintola Ragu nappaa taidokkaasti skandinaavisen teeman kylkeen Italian, ja mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ragu on raikas tuulahdus ja luovuutta osoittava jatkumo Helsingin ravintolaevoluutiossa.

Olimme ravintolassa Ragun kutsuvieraina.

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

ragu.fi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Maailmanluokan samppanjatapahtuma jälleen Helsingissä

Janne Suomi

Levant – edullista herkuttelua Bulevardilla

Flavorado

Ravintola Aito ja Riesling & Spätburgunder -viikot

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More