ArtikkelitViinikoulu

Portviinikoulussa: Vintage port – kärsivällisen nautiskelijan valinta

Portviini, Suklaa ja juustot

Vintage port on haluttua herkkua. Se on viinitalojen lippulaiva ja hinnaltaan kallein portviineistä. Vintage portit ovat myös harvinaisempia, koska niitä ei tehdä läheskään joka vuosi.

Antti Lehikoisen Portviinikoulun 3/3 osa

Keskimäärin kolmena vuotena vuosikymmenessä kasvukauden olosuhteet ovat niin otolliset viiniköynnökselle, että tuottaja voi todeta edellytysten laadukkaan vuosikertaportin valmistamiselle olevan olemassa. Lupa Vintage portin tuottamiselle pitää vielä hakea IVDP:ltä, portviiniteollisuutta Portugalissa sääntelevältä viranomaiselta.

Luvan saannin jälkeen tuottajan viinintekijät seuraavat eri tiloilta tulleiden erityisen laadukkaiden viinierien kehittymistä ja tekevät päätöksen, mitä viinejä ja millaisella sekoituksella pullotetaan Vintage portiin.  Vintage port onkin siis lähes aina sekoite eri palstojen viinistä. Pullotus tapahtuu aikaisintaan seuraavana kesänä ja viimeistään kolmantena vuonna sadonkorjuun jälkeen. Vintagen varsinainen kypsytys ei siis tapahdu tynnyreissä eikä tankeissa. Se tapahtuu mitä suurimmassa määrin vasta pullossa.

Tuottaja laittaa yleensä vuosikertaportin myyntiin pian pullotuksen jälkeen. Viini ei kuitenkaan ole tällöin vielä valmista nautittavaksi vaan sen pitää antaa kypsyä ja kehittyä rauhassa jopa vuosikymmeniä pullossa kehittyäkseen täyteen loistoonsa. Vintage onkin kärsivällisen viininharrastajan valinta.

Single Quinta Vintage ja Crusted port

Aidon Vintagen rinnalla on kaksi tuotantotavaltaan samantyyppistä portviiniä, jotka tarjoavat korkeaa laatua edullisemmalla hinnalla.

Single Quinta Vintage on yhden vuosikerran, tietyn huipputilan rypäleistä tehty portviini. Nimestään huolimatta se ei ole kuitenkaan aito Vintage. Single Quinta on tuotettu hieman huonompana vuonna, jolloin tuottaja ei halua tai voi tehdä aitoa Vintagea. Huipputilan laatu kuitenkin kantaa hieman huonompanakin vuonna tuottaen erittäin laadukkaan vuosikertaviinin – Single Quinta Vintagen. Tuottaja hoitaa usein Single Quintan pullokypsytyksen ja laittaa sen myyntiin vasta vuosien kuluttua, jolloin se on välittömästi kuluttajan nautittavissa. Hinnaltaan Single Quinta on edullisempi kuin aito Vintage.

Jotkut tuottajat tekevät myös Vintage-vuosina Single Quintaa parhaiden tilojen rypäleistä. Tämä on ainakin periaatteessa huippuviini, joskin sekoittamisen tuomia mahdollisuuksia viinin tasapainottamiseen ei perus-Vintagen tapaan ole. Näiden viinien hinnat ovat varsin korkealla ja saatavuus on hyvin rajallista.

Huippupalstojen sadosta tehdään Single Quintaa myös hieman huonompina vuosina

Crusted port on erityisen täyteläisten ja laadukkaiden viinierien sekoite usean vuoden sadosta. Pullossa oleva vuosikerta kertoo pullotusajankohdan. Käytetyt viinierät ovat tavallisesti kahden tai kolmen vuoden pullotusta edeltävää satoa eri tiloilta. Crusted kypsyy 12-18 kuukautta tammessa ennen pullottamista. Tuottaja tavallisesti varastoi Crustedia muutaman vuoden ennen myyntiin laittoa. Myös Crusted on valmista juotavaksi ostettaessa mutta sille voi odottaa vielä muutaman vuoden kehittymistä pullossa.

Single Quinta ja Crusted ovat vintagen tapaan suodattamattomia, joten ne on syytä dekantoida ennen käyttöä.

Suodattamattomien vuosikertaportien pullon pohjalta tulee runsaasti sakkaa.

Port ja ruoka

Portviini on erinomainen jälkiruoka- ja juustoviini. Makeana viininä se pärjää hyvin makeille jälkiruuille. Erityisesti suklaaruuat ovat portviinien ystäviä. Portin rikas ja voimakas aromimaailma pärjää suklaalle, joka muuten on varsin hankalasti yhdistettävissä viinin kanssa. Tummassa suklaassa ja kaakaossa on tavallisesti karvautta. Väkevöidyn portin korkea alkoholipitoisuus tasapainottaa tätä karvautta.

Aivan keveiden ja herkkäaromisten jälkiruokien kanssa ei portia sen sijaan kannata tarjota. Voimallinen port jyrää ne helposti alleen.

Portviini on suklaan ja juustojen ystävä

Lista eri portviinityyppien ja ruokien yhdistämiseen

Ruby port ja LBV: Sinihomejuusto, maitosuklaa ja marjoja, erityisesti tummia marjoja sisältävät leivonnaiset ja muut jälkiruuat.
Tawny port: Ikäännytetty cheddar ja muut kovat, suolaiset juustot, omenapiirakka, kuivatut hedelmät, maitosuklaa ja tumma suklaa, juustokakku, tiramisu, pähkinää sisältävät piirakat ja muut jälkiruuat. Koska Tawny on tyypillisesti hyvin makeaa, se kestää myös erittäin makeat jälkiruuat.
Vintage ja muut vintagetyyliset portviinit: Sinihomejuusto, pähkinät ja manteli, tumma suklaa ja suklaapohjaiset jälkiruuat, täytetyt leivonnaiset.
Valkoinen port: Hedelmiä ja marjoja sisältävät makeat jälkiruuat (makean valkoisen kanssa), ankanmaksapaté, pähkinäiset leivonnaiset, keittoihin mausteeksi.

Makuhavaintoja

Maistoimme Reseptitaivaan Mud Caken erityyppisten portviinien kanssa. Parhaiten mutakakun kanssa toimi Single Quinta Vintage. Makuyhdistelmä oli lähes täydellisen harmoninen. Makeutta oli tässä yhdistelmässä juuri sopivasti. Crusted port oli yllättäen hieman turhan hapokasta suklaakakulle vaikka maut sointuivatkin hyvin yhteen. Tawnyssä ja valkoisessa makeutta oli hieman liikaa.

Reseptitaivaan Mudcake on oiva yhdistelmä portviinin kanssa.

Erilaisia juustoja kannattaa kokeilla portviinin kanssa. Maistoimme peribrittiläisen yhdistelmän Stilton & portviini. Sinihomejuuston kanssa Tawnyn makeus toimi loistavasti. Makumaailmansa osalta Tawny ei kuitenkaan komppaa aivan täysin juuston kanssa. Crustedin hapokkuus taas leikkaa juuston rasvaisuutta loistavasti mutta Single Quinta vie tässäkin erässä voiton. Single Quintan aromimaailma toimii todella hyvin yksiin juuston makujen kanssa. Yhdistelmä on hyvin harmoninen.

Stilton ja Single Quinta Vintage port

Port ja muut elämän nautinnot

Monet viinit vaativat ruokaa seurakseen mutta Port toimii ihan sellaisenaankin loistavasti ja yhdistettynä muihin elämän nautintoihin ja rentoutumishetkiin.

Näistä erityisen maininnan arvoinen on sikarin ja portviinin liitto. Portviinin makean voimakkaat aromit komppaavat yleensä erittäin hyvin sikarien kanssa. Edellyttäen tietenkin, että sikarien polttelun kokee itselleen nautinnollisena asiana.

Samoin kuin suklaan tapauksessa portviinin alkoholi leikkaa hyvin sikarin suuhun tuomaa karvautta. Toisaalta alkoholia ei ole niin paljon, että se lisäisi suussa olevaa poltteen tuntua, jota myös sikarista suuhun tulee. Tästä syystä portviini on monelle sikarinpössyttelijälle miellyttävämpi kumppani kuin esimerkiksi viski. Tammitynnyrikypsytys on monen portin kohdalla tuonut makupalettiin savuisia tai jopa tupakkaisia aromeja. Luonnollisesti nämä aromit toimivat hyvin sikarin kanssa.

Hoyo de Monterreyn Robusto ja Crusted port toimivat loistavasti yhteen. 

Laadukkaammat portviinit soveltuvat erinomaisesti meditatiiviseen nautiskeluun, kruunaamaan oman rauhoittumishetken. Täydellistä hipova nautinto syntyi rauhallisessa paikassa edellä kuvatun port-sikariyhdistelmän ja Schumannin C-duurifantasian myötä.

Viinilasissa

Fonseca Crusted Port

Fonsecan tuoksu tuo mieleen tummat marjat ja viikunan. Yllättävän nuorekas maku on voimakkaan täyteläinen olematta kuitenkaan mitenkään päällekäyvä. Mausta voi erottaa hieman pippurista mausteisuutta, tummia marjoja, suklaata ja puun tuomia paahteisia aromeja. Mikään näistä ei kuitenkaan nouse erityisesti esille. Makuelementit ovat varsin tyylikkäästi tasapainossa hapokkuuden hieman korostuessa.

 

Graham’s Single Quinta Vintage port

Väriltään tämä syvän tummanpunainen viini on myös tuoksultaan syvä ja tumma. Intensiivisestä tuoksusta voi löytää tummia marjoja ja hieman savua. Maku on voimakas, kehittynyt ja paahteinen. Aromeista esille tulevat viikuna, luumukiisseli ja varsin jouluiset mausteet kuten kaneli. Muutenkin tämän laadukkaan portviinin makumaailma on jouluillan herkkupöytään sopiva. Jälkimaku on pehmeän pippurinen ja pitkä.

Portviinikoulun osat:

1. Portviinin historia ja Ruby -tyyli

2. Tawnyt, valkoiset sekä portviinin säilytys ja tarjoilu

3. Vintage port – kärsivällisen nautiskelijan valinta

Teksti: Antti Lehikoinen
Kuvat: Antti Lehikoinen ja Raimo Fagerström

Last Updated on 13 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viinikoulussa: Carmenère

Flavorado

Dos Lusíadas Pinteivera

Antti Lehikoinen

Taylor’s 10 Year Old Tawny Port

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More