Saksan seitsemänneksi suurin viinialue Nahe ei ole meillä järin tunnettu, mutta sen lähes 180 erilaista maaperää ja isien tietotaitoa kunnioittava sekä tulevaisuuteen avoimesti suhtautuva pientilakulttuuri on varmasti tutustumisen arvoinen.
Nahen viinialueelle ajaa Frankfurtista vain reilussa puolessa tunnissa, mutta siinä ajassa maisema ehtii muuttua miljoonakaupungista kuvankauniisti kumpuilevaksi Nahe-joen laaksoksi, joka on täplitetty satoja vuosia vanhoilla kylillä ja kirkoilla. Nahen pääkaupunki ja sydän, kylpyläkaupunki Bad Kreuznach, on sekin lähinnä unelias toripaikka, jonka upeissa jokivarren puistoissa voi tuntea ajan pysähtyvän.
Nahe on osittain jopa välimerellinen viinialue
Hunsrück-vuoriston suojatessa pohjoisilta tuulilta ja sateilta, Nahe nauttii lämpimästä ilmastosta ja pitkästä kasvukaudesta. Nahe-joen alajuoksulta löytyy palstoja, joilla sanotaan olevan jopa välimerellinen mikroilmasto. Nahen sademäärä 722mm vuodessa on ”vain” Helsingin luokkaa, mutta niin kuin meilläkin, vuodet eivät ole veljiä keskenään. Esimerkiksi tänä vuonna Nahessa on vettä tullut jo harmiksi asti.
Siinä missä viereisillä Rheingaulla ja Rheinhessenillä on omat tunnistettavat piirteensä, Nahen viinit kasvavat erittäin laajassa paletissa erilaisia maaperiä, vulkaanisesta kivestä savimaahan. Viiniviljelmät sijaitsevat paitsi kumpuilevilla laaksotarhoilla, myös jyrkillä rinteillä (100-300 metriä merenpinnasta), jonne traktorilla ei ole mitään asiaa.
Nahen viinin tekemisen yhteistä nimittäjää etsiessä huomataan, että tilat ovat yleensä verraten pieniä (15 hehtaaria k.a) perhetiloja, jotka ymmärtävät miten etuoikeutettuja he ovat tehdessään viiniä yhdellä maailman parhaalla viinin tekemiseen soveltuvalla alueella.
Niin kuin eräs nuori tilallinen totesi: ”Useat meistä ovat jossain vaiheessa saaneet tarpeeksi Nahesta; Aina sataa. Aina tulee pakkaset liian aikaisin. Turhautuneina lähdetään kokeilemaan siipiä Californiaan ja Australiaan. Mutta siellä kun on tapellut pari vuotta aavikolle kuivavien köynnöksien kanssa ja miettinyt miten keräysaikaan saisi rypäleet viileinä kellarille, kun yölläkin on lähes 30 astetta lämmintä, ymmärtää, että Nahe on kuitenkin viinialueena lähes täydellinen”.
Nahe on 4100 hehtaarin viljelyalallaan Saksan 13 luokitellusta (Anbaugebiete) viinialueesta seitsemänneksi suurin. Saksassa yleisesti punaisten rypäleiden ala on kasvamassa, jo 35%, mutta Nahen viinit tehdään vielä 75 % valkoisista lajikkeista, pääasiallisesti; Riesling, Silvaner, Pinot Blanc ja Pinot Gris.
”Nahe wine regions” by Lantus/Agne27 – Own work (Lantus). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.
Pinot -viinien luvattu maa
Riesling on Nahen viljellyin viinilajike, mutta yhteenlasketulla viljelypinta-alalla Pinot-suku kirii kannoille. Itselle suurin yllätys tuli Pinot Gris eli Grauburgunder -viineistä, jotka olivat todella mieleenpainuvia. Tammella tai ilman.
Myös useat Nahen Spätburgunderit tekivät vaikutuksen elegantilla otteellaan. Saksassa tämä herkkä lajike jysäytetään usein sellaisella tammella, että kirveellä saisi veistää, mutta Nahen nuoret viinintekijät ovat selvästi ymmärtäneet mistä Pinot Noirissa on lopulta kysymys. Hyvänä esimerkkinä kotiinkin mukana lähtenyt Weingut Barth Spätburgunder No.1 -im Barrique gereift.
Pinot suku saksankielellä:
Pinot Blanc = Weissburgunder
Pinot Gris = Grauburgunder
Pinot Noir = Spätburgunder
Pinot Madeleine = Frühburgunder
Zwölberich – Nahen luomumestari
Zwölberichin tila sijaitsee lähellä Rein-jokea, Langenlonsheimin kylässä. Tila on ollut suvun hallussa jo 1700-luvun alusta eli perinteet viinin tekemiseen Nahessa ovat pitkät. Zwölberich onkin onnistunut vuosisatojen saatteessa haalimaan kattavan katalogin palstoja eri maaperissä, joten jokaiselle rypälelajikkeelle on saatavilla optimaalinen kasvualusta.
Zwölberich pähkinänkuoressa
- 33 hehtaaria
- 250 000 pulloa vuodessa
- Valkoiset lajikkeet: Riesling, Grauburgunder, Silvaner, Auxerrois, Weißburgunder, Würzer, Rivaner, Kerner
- Punaviinit: Spätburgunder, Frühburgunder, Portugieser, Dornfelder, Dunkelfelder, Regent, St. Laurent
- Palstat: Langenloisheimer, Guldentaler
Jo kaksikymmentä vuotta luomuilua
Luomuun ja biodynaamiseen viljelyyn Zwölberich on uskonut jo peräti parinkymmenen vuoden ajan. He ovat kehittäneet myös maat ”tuhlaavan”, mutta varsin hyödyllisen istutustyylin, jossa viiniriveille annetaan tuplasti tilaa, joka tarkoittaa tuplasti enemmän aurinkoa ja tuulta pitämään homeet erossa viineistä.
Tuholaisten levittämille homeille reilusta rivivälistäkään ei tosin ole apua. Niitä vastaan perinteinen keino on houkutella tuholaisia mutustelevia hyönteisiä, mutta Zwölberich katsoo sen tavan työlääksi ja keinotekoiseksi. He ennemmin vahvistavat itse kasveja juottamalla niille korteesta, lehmänsarvista ja nokkosista tehtyä uutetta, jolloin lehdet saavuttavat hyvän vastustuskyvyn homeita levittäville tuholaisille.
Zwölberich viinitasting
Zwölbericco
Hennon kukkaiset aromit. Raikas. Kevyt. Päärynäinen. Helppo.
Auxerrois 2013
Ananas. Ruoho. Sitruksinen ja tuore aromi. Nuorekas, terhakka hapokkuus. Pippurinen ja pitkä jälkimaku. Loistoviini. Paras Auxerrois ikinä! Tähti.
Riesling 2013
Trooppista aromia ja koivumahlan kutsuva makeus. Hedelmäinen. Hillitty hapokkuus. Tuore, mineraalinen. Tasapaino. Hiukan erikoinen, mutta hyvä riesling.
LANGENLONSHEIMER STEINCHEN (GRAUB. ALTE REBE) 2013
Juureva sävel. Aromaattinen. Hiukan ananasta ja maaperää. Kuiva, hapokas ja tuore. Viini aukeaa seuraavan 10 minuutin aikana lasissa hienosti. Tulossa upea viini, mutta ei vielä juotava.
LANGENLONSHEIMER STEINCHEN (SPÄTBURGUNDER) 2013
Vadelmaa, kirsikkaa, hiukan savua. Havuja. Melko ronski viini. Mausteinen. Tamminen kuin mikä. Ihan ok, kun makuun pääsee.
www.zwoelberich.de
Weingut K.H.Schneider – todellinen löytö
Nahen viinialueen läntiseltä laidalta löytyy 1956 perustettu K.H.Schneiderin tila. Itse kellari sijaitsee Bad Soberheimin idyllisessä pikkukaupungissa ja 12 hehtaaria viiniä Marbachin ja Dombergin palstoilla, jotka nousevat kauniisti loiville kukkuloille kaupungin vieressä, sekä hiukan kauempaa Schlossböckelheimin Felsenbergistä.
Schlossböckelheim makaa muinaisen tulivuoren päällä ja viljelykset ovat hankalasti jyrkillä rinteillä, mutta maaperä mineraalisten Rieslingien viljelyyn erinomainen. Marbachissa ja Dombergissa maaperää hallitsee punaisena hehkuva saviliuskekivimaa eli Rotliegende, joka antaa näille viineille omaleimaisen aromimaailmansa.
K.H.Schneiderin kolmas ja tuorein sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2007 ja ruoriin hyppäsivät Andi ja hänen veljensä Christian Schneider, jotka olivat hyvin perillä siitä mitä maailma janoaa. Tila viljelee edelleen päärypäleenä rieslingiä (40%), mutta ajatus on nyt kerätä rypäleet mahdollisimman aikaisin, jolloin saadaan viineihin mahdollisimman heleä hapokkuus, raikkaus ja keveys – niin maussa kuin alkoholipitoisuudessa.
Visio toimii hyvin. Tyyli teki ryhmäämme lähtemättömän vaikutuksen – viinit ovat hyvin raikkaita ja erittäin tyylikkäitä. Parhaita kuivantyylin rieslingejä mitä itse olen päässyt maistamaan. Enkä ole kehujeni kanssa yksin, vaan mm. Stuart Piggot nosti K.H Schneiderin ”yhdeksi vuoden suurimmaksi löydöksi.”
Pinot Gris 2013
Puhdas tuoksu. Yrttejä. Maku erikoisen tyylikäs. Raikas, hapokas. Mieleenpainuva ja erilainen Pinot Gris.
Riesling 2013
Rikas ja omaleimainen aromimaailma. Valkoherukka. Koivu. Freesi maku. Nätin hapokas. Puhdas. Kepeä, mutta intensiivinen. Kuiva. Erittäin hyvä ja erilainen riesling.
Sobernheimer Riesling – Roter Tonschiefer
Raparperiä ja valkoherukkaa. Rikas, mutta harmoninen aromimaailma. Maku on raikkaan hapokas. Kuiva. Kevyt, mutta jäntevä. Pitkä. Aavistus maaperän mineraaleja lopussa. Aivan loistava.
Schlossböckelheimer riesling Vulkanstein
Edelleen todella mielenkiintoiset aromit. Raparperiä ja kukkaisuutta. Maku on hiukan runsaampi kuin edellä ja pyöreämpi. Tulivuoren mineraalisuus nipsahtelee kielellä lopuksi, mutta erittäin tyylikkäällä tavalla.
Marbach Riesling 2012
Tuore vihreä omena. Sitruuna ja tyylikäs kerosiini. Lihaisampi viini. Hieno hapokkuus. Pitkä, hiukan bitterinen mineraalisuus lopussa.
Riesling Spätlese Domberg 2013
Raparperia ja hunajaa. Hiukan kiinni. 90g sokeria ja hyvä hapokkuus. Nätti balanssi. Tyylikäs herkku.
Riesling Auslese Marbach 2013
Avoimempi aromimaailma. Omenaa ja kerosiiniä. 120g sokeria ja hieno tasapaino. Nuori kun on, niin jää hiukan vajaaksi. Miten kehittyisi?
www.weingut-schneider.com
Bamberger – kuohuvaa jo neljässä sukupolvessa
Nahen ”kuohuva-expertin” mainetta pitävä Bamberger viljelee 15 hehtaaria Meddersheimerin kylän läheisillä jyrkillä rinteillä. Neljän sukupolven tuoma tyyli viinin tekemisessä on perintökalleus, jota nuoret viinintekijät vaalivat tarkasti, siirtyessään vetovastuuseen. Tähän kuuluu sadon ankara rajoittaminen huippulaatuisten ja aromikkaiden rypäleiden saamiseksi.
Kuohuvat käytetään ainoastaan samppanjamenetelmällä, jopa kolmen vuoden toisella käymisellä. Viinit pyöritellään pystyasentoon eli ”tanssitetaan” käsipelillä omassa kellarissa.
Pääasiallisina rypäleinä Riesling (55%), Pinot Blanc, Pinot Gris, Rivaner ja Gewürztraminer, jotka jaetaan tuotantoon paitsi tietysti palstan mukaan, mutta myös korkeuden, jolla ne kasvavat. Korkeilla rinteillä voi olla huomattaviakin eroja sokeripitoisuudessa, riippuen siitä missä kohtaa rinnettä ollaan.
Bamberger kuohuviinitasting
Riesling brut ”The experienced” 2007
Hedelmäinen ja paahtuneen keksin aromi. Herukkainen raikkaus. Suuntäyttävä, sitruunainen hapokkuus. Tasapaino. Kuiva, mutta pieni jäännössokeri täydentää makua. Hyvä sekt, joka selvästi kestää hienosti muutaman vuoden kellarissa.
Cuvee Pinot Brut ”prince Charming” 2011
Pinot Noir – Pinot blanc sekoitus. Kaksi vuotta hiivojen kanssa huilannut. Upea, punaisen rusehtava väri. Herukkainen ja metsämarjainen aromi. Tasapainoinen. Kermainen. Keskihapokas. Upea mousse. Elegantti rose.
Cuvee pinot –S- brut ”Think big” 2010
Herukkaa ja karviaisaromeja. Hiukan paahteisuutta. Tropiikin hedelmiä, kompleksi, keskihapokas ja kermainen. Hieno sekt.
Hexamer – ikääntyvien Rieslingien kehto
Kivenheiton päässä Bambergerin talosta, Meddersheimin ”ydinkeskustassa”, jossa perjantai-iltapäivän ruuhka tarkoitti yhtä traktoria ja kadun yli jolkottelevaa kissaa, sijaitsevat Hexamerin kellaritilat. Harald Hexamerin viinintekemisen filosofia on yllättävän yksinkertainen; laatu. He panostavat maaperään ja rypäleisiin. Kellarilla tehdään mahdollisimman vähän.
Harald Hexamerin intohimo on viinit, joilla on luonnetta. Saksalaisena viinintekijänä Riesling on tottakai hänen lempilapsensa, koska se heijastaa hänen mukaansa parhaiten Nahen mineraalirikasta maaperää. Rypäleet kerätään käsin, jopa kahteen kertaan ja mahdollisimman myöhään maksimaalisen kypsän hedelmän varmistamiseksi. Rypäleet saapuvat kellarille alle kymmenen asteisina ja ne käytetään hyvin kylmässä, jolloin viinin raikkaus ja hapokkuus säilyy pullotukseen asti.
Harald Hexamer pitää erityisesti ikääntyneistä Rieslingeistä, joita hän keräilee ”harrastuksenaan”, jopa siinä määrin, että he tarvitsivat toisen kellarin. Esimerkiksi vuosikertaa 2004 löytyy vielä 10 000 pulloa! Ikäännyttämisen varjopuolena lymyilivät aikanaan korkkiviat, joista Hexamerilla saatiin tarpeekseen jo varhaisessa vaiheessa. Weingut Hexamer on ensimmäisiä kierrekorkkeihin siirtyineitä tuottajia Nahessa.
Weingut Hexamer pähkinänkuoressa
- 18 hehtaaria
- 70 000 pulloa vuodessa
- Riesling (60%), Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Madeleine, Müller-Thurgau, Gewürztraminer ja Sauvignon Blanc
- Viinitarhat; Meddersheimer Rheingrafenberg (hiekkakivi, kvartsi) ja Schloßböckelheimer (muinainen hyvin korkea tulivuori, jonka punainen kivi on levinnyt ympäri Nahea).
Weingut Hexamer viinitasting
Riesling Spätlese trocken 2004
Hunajameloni, aprikoosi. Hienosti kehittynyt aromi. Edelleen raikkaan hapokas. Sitruksinen. Tasapainoinen. Pitkä.
Weissburgunder trocken 2013
20% tammikypsytetty. Hiukan lätistynyt. Mitäänsanomaton. Pinot Blancin raikkaus ja tuoreus kateissa.
Riesling trocken Schloßböckelheimer Königsfels 2013
Yhdeltä Nahen arvostetuimmalta (ja arvokkaimmalta) palstalta vulkaanisesta maasta. Hillityn hedelmäinen tuoksu. Tropiikki. Ananas. Yrttejä. Intensiivinen ja hapokas maku. Hyvin mineraalinen pistely kielellä. Kompleksi, varsin lihaksikas ja mielenkiintoinen viini.
Riesling No. 1 Meddersheimer Rheingrafenberg 2013
Kultainen väri. Kypsän aprikoosin tuoksu. Nätti ja tasapainoinen viini. Pitkä hapokkuus ja jälkimaku. Tyylikäs. Kestää kellaria 20 vuotta.
Sauvignon Blanc trocken 2013
Yrttejä, kyllä. Herukkaa, kyllä. Ja tyrmäävä kiven leimahdus päälle. Melko iso entree, pirskahteleva, pitkä ja muhevan viskoosinen. Kypsä, ennemminkin kuin tuore. Hyvä ja erilainen Sauvignon Blanc.
Spätburgunder Blanc de Noir 2013
Tuoksu hillitty, mutta intensiivinen metsämarja. Nätti hapokkuus, tasapainoinen. Varsin reilu maku. Jäännössokeria ja alkoholia löytyy. Hyvä ja erilainen Spätburgunder.
Riesling Kabinett Meddersheimer Altenberg 2012
Petrooli. Hunajameloni. Upea makeuden (58g/l) ja hapokkuuden tasapaino. Selkeärakenteinen. Puhdas. Elegantti ja erinomainen viini.
weingut-hexamer.com
Weingut Montigny – punaviiniä tankkiin, satoi tai paistoi
Jonkinasteinen kummajainen Nahessa, Weingut Montigny viljelee pääasiassa punaisia rypäleitä. Sacha Montigny on toisenpolven viinitilallinen, tosin varsinainen viinien tuottaminen alkoi vasta hänen toimestaan. Hänen vanhempansa kasvattivat tilalla viinintaimia.
Punaiset lajikkeet eivät ole, varsinkaan sateisina kesinä niin kuin nyt, mitenkään helppoja viljeltäviä. Etenkin St. Laurent on varsin herkkä homehtumaan. Mutta hyvänä vuonna se tuottaa upeita ja verraten harvinaisia viinejä. Sacha ja hänen vaimonsa miettivätkin joka toinen vuosi mikseivät he lisää St. Laurentin viljelyalaa ja joka toisena he ovat repimässä kaikki puskat ylös…
Nahessa on myös alettu epäillä onko ilmastonlämpenemisen seurauksena levinnyt Aasiasta kärpäslaji, joka levittää uudentyyppistä hometta, mikä saa tertun hajoamaan sisältäpäin? Tämä on äärimmäisen työllistävä pulma, koska avaamatta on mahdotonta huomata mikä terttu on pilalla ja mikä kelvollinen.
Weingut Montigny viinitasting
Saint Laurent Rose 2013
Hento metsämarja. Vadelmaa. Upea väri. Kevyen raikas maku. Hienot kuplat. Varsin tyylikäs.
2011 Saint Laurent
Rehevän metsäinen tuoksu. Lämmin kuin lehmän henkäys. Purevan tuore maku. Vaniljaa. Hipaus tammea. Pehmeät tanniinit. Hieno viini lajikkeen ystäville.
Frühburgunder trocken 2013
Avoin pölläys marjaa ja vaniljaa. Hedelmäinen, mausteinen, pitkä ja tanniininen.
Krone Spätburgunder 2012
Metsämarjan aromeita. Mustikkaa. Vaniljainen. Lämmin henkäys. Nuori, keskitäyteläinen, mausteinen, maukas. Hennot tanniinit.
Krone Spätburgunder 2010
Syvempi ja tasaisempi kuin edellä. Edelleen hyvin mausteinen. Ikä tekee hyvää.
montigny.de
Weingut Marx – Nahen paras Pinot Gris
Marx edustaa Nahen viinisukujen dinosauruksia. Marxit ovat viljelleet alueella viiniä jo 300 vuotta. Tilan nykyinen vetäjä Rainer Marx perheineen otti vetovastuun vanhemmiltaan vuonna 2005. Pitkästä historiasta huolimatta tuotanto on pidetty maltillisena, vain 8 hehtaaria, että kosketus itse viinintekemiseen säilyy. Rainer sanookin viihtyvänsä parhaiten juuri palstoilla tai kellarissa. Vaimo hoitelee konttoripuolta.
Tilan hillitystä koosta huolimatta Marxin viinit kasvavat usealla palstalla ja Nahen tyyliin usealla erilaisella maaperällä. Kaikki viljelykset ovat kuitenkin lähellä Windesheimerin kellaria, joten kuljetusmatka sadonkorjuuaikaan ei ole pitkä. Tämä on hyvin tärkeää Rainer Marxille, joka haluaa tuottaa mahdollisimman puhtaan makuisia viinejä ilman liikoja sulfiitteja tai muita kikkailuja.
Ja todellakin, tastingissa selvisi, että hyvin on herra onnistunut useiden eri rypäleiden kohdalla. Todella mieleenpainuvia ja nautittavia viinejä, joista Pinot Gris ”R” on pokannut Nahen parhaimman Grauerburgunderin tittelin vuosi takaperin.
Weingut Marx viinitasting
Marxin viineissä on myös hyvin tunnistettava herukka-raparperin aromi, sama kuin kymmenien kilometrien päässä sijaitsevalla K.H Schneiderilla, jossa niin ikään oli paljon Nahelle tyypillistä punaista hiekkakiveä.
WEISSER BURGUNDER ”S” TROCKEN 2013
Raikas. Herukkaa ja yrttejä. Viistävä hapokkuus taittuu nätisti hedelmään. Pitkä, yrttinen jälkimaku. Erinomainen Pinot Blanc.
GRAUER BURGUNDER TROCKEN 2013
Tyylikäs, yrttinen aromi, jossa valkoherukka ja raparperi. Lihaksikas. Upea hapokkuus. Tasapainoinen ja samettinen. Mineraalinen lopetus. Olisiko paras Pinot Gris mitä olen maistanut?
GRAUER BURGUNDER ”R” TROCKEN 2013
Nahen parhaaksi kruunattu, tammessa muhitettu Pinot Gris. Tuoksussa raparperi ja vanilja. Tyylikäs. Jäntevä ja reilun kermainen. Happojakin löytyy. Hennon pippurinen lopetus. Tulossa todella upea vuoden kahden päästä, mutta nyt vielä nuori.
RIESLING ”S” SONNENMORGEN TROCKEN 2013
Tuttu aromi, herukka-raparperi. Hedelmäinen, jylhän hapokas. Pitkä ja tyylikäs.
RIESLING ”R” FELS TROCKEN 2013
Aromit kuin edellä, mutta mineraalisempi ja luisevampi runko. Pitkä ja tyylikäs silti.
www.weingutmarx.com
Reissu oli Deutsches Weininstitutin kustantama.
Teksti ja kuvat: Janne Suomi
Last Updated on 5 kesäkuun, 2022 by Flavorado
Tämä sivu löytyy myös kielellä: English