Hidas ruokaJuhlaruoatKasvisruoatLisukeReseptilajiReseptitSuomi

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

Hämäläisellä perinnereseptillä imelletetty perunalaatikko on suolaisen lihan, kuten kinkun lyömätön kumppani.

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

Perunan imellyttäminen on taitolaji. Imeltymisessä perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Tähän tarvitaan lämpötilaskaala 62-75C astetta (perunassa kaksi eri tärkkelystä). Imeltymistä tapahtuu matalammassakin lämpötilassa, mutta se kestää kauemmin.
Jotkut tekevät kiinteästä perunasta, jotkut jauhoisesta. Varmin tapa on valita molemmat. Reilusti keitinvettä ja jauhoja sekaan ja pitkä imellyttäminen. Näillä se onnistuu.
Tulosta Lisää listalle
Reseptilaji: Pääruoka
Keittiö: Suomi
Avainsana: Jouluruoka, Peruna
Valmisteluaika: 3 tuntia
Kokkausaika: 2 tuntia
Kokonaisaika: 1 päivä 2 tuntia
Annokset: 15
Kalorit: 211kcal

Notes

Tästä määrästä tulee noin 3 litraa imellettyä perunalaatikkoa.
Anna äänesi kuulua, paina tähtiä.

Ainekset

 • 2,5 kg perunaa 1/2 kiinteää ja 1/2 jauhoista lajiketta
 • 5 rkl vehnäjauhoja
 • 1 l täysmaitoa
 • 100 g voita
 • 3 tl suolaa
 • ½ tl valkopippuria
 • 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
 • 1 rkl siirappia tarvittaessa enemmän
 • 5 dl perunan keitinlientä

Kokkausohje

 • Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä reilusti talteen. Kuori perunat kulhoon ja pilko hienoksi. Ripottele jauhoja sekaan. Muussaa perunamassaa, lorottele keitinvettä sekaan niin, että saat notkeampaa massaa. Saa mennä perunamuusin paksuiseksi tässä vaiheessa.
 • Peitä astia kannella tai foliolla ja jätä lämpimään imeltymään (noin 65C) ainakin 3 tunniksi. Imellyttämisen voi tehdä uunissa, tai jätä lämmitettyyn saunaan yön yli. Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Kun imeltymisreaktio alkaa, näet kuinka perunamassa löystyy huomattavasti.
 • Lisää sulatettu voi kulhoon. Ala jauhaa seosta vatkaimella ja lorota maitoa niin kauan, että seoksesta tulee löysää (löysempää kuin perunamuusi). Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää siirappia, jos peruna ei imeltynyt tarpeeksi. Massa saa olla reilusti makea tässä vaiheessa, koska makeus tasaantuu paistaessa.
 • Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uuni- tai foliovuokaan. Vuoka saa jäädä vajaaksi koska ruoka nousee uunissa n. 10%.
 • Paista imellettyä perunalaatikkoa 150 asteessa pari tuntia ilman kantta.

Ravintoarvot (suuntaa-antava opas)

Kalorit: 211kcal | Hiilihydraatit: 33g | Proteiini: 6g | Rasva: 7g | Tyydyttynyt rasva: 4g | Monityydyttymätön rasva: 0.3g | Kertatyydyttymätön rasva: 2g | Transrasvat: 0.3g | Kolesteroli: 20mg | Natrium: 162mg | Kalium: 797mg | Kuitu: 4g | Sokeri: 5g | A-vitamiini: 238IU | C-vitamiini: 33mg | Kalsium: 102mg | Rauta: 1mg
Onko sinulla resepti?Jaa se maailmalle! Erityisesti ravintoloiden ja bloggareiden kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus. Lue lisää. Jätä resepti

Last Updated on 30 marraskuun, 2023 by Flavorado

You might also like:

Rosolli kermakastikkeella

Flavorado

Konjakkisinappi

Flavorado

Pinaattiperunat

Flavorado

2 Kommentit

Jussi 2 joulukuun, 2022 at 8:50 pm

Imelletty perunalaatikko.

Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä soskereita. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Ainekset:

2,5 kg Hyvin soseutuvaa perunaa. Myös Siikliä Nicolaa tai muuta kiinteää perunaa
2-3 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
50-100 g voita
2-3 tl suolaa
1 tl valkopippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

Kokkausohje:

1, Pese ja kuori perunat. Halkaise isot perunat – isotperunat voivat olla sisältä viallisia.
2. Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Valvo kypsentämisen aikana että keittovesi ei pääse huomaamatta haihtumalla loppumaan. Soseuta perunat niukkaan keittoveeteen. Lisää VAIN tarvittaessa kuumaa vettä. Ohenna tarvittaessa tönkkösose puuromaiseksi.
3. Jäähdytä perunasose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen 72-75 asteiseksi.
4. Lisää jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tönkkösose ei aina edes imelly – lisää VAIN tarvittaessa 72-75 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
5. Laita perunasose imeltymään noin 70 asteiseen -tai vähän yli – sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Voit maistamalla seurata imeltymisen edistymistä.
6. Lisää voi siivuina sulamaan imeltyneeseen soseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen tai sakean vellimäisen soseen. Lisää suola. Lisää muut mausteet – muut mausteet voi jättää halutessa pois. Sekoita tasaiseksi.
7. Laita perunasose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita tai kylmästä voista voisiivuja. Pinnalle voit sirotella myös korppujauhoja – jos haluat.
8. Paista aluksi noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin menetellen imelltty perunalaatikko ei kiehu yli, ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa 140 asteessa noin 3 tuntia. Perunalajikkeesta riippuen noin 2 tunnin paistoaikakin voi riittää.

Jussi 2 joulukuun, 2022 at 9:30 pm

Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.

Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

Ainekset:

2,5 kg Hyvin soseutuvaa perunaa. Myös Siikliä Nicolaa tai muuta kiinteää perunaa
2-3 rkl jauhoja maun mukaan, jauhot voi jättää kokonaan pois – ei imelletä. Mutta yleisesti jauhoa lisätään.
1 l punaista maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
50-100 g voita
3 tl suolaa
1 tl valkopippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
10 ruokalusikallista tummaa siirappia (1-2 desilitraa tummaa siirappia)

Kokkausohje:

1, Pese ja kuori perunat. Halkaise isot perunat – isotperunat voivat olla sisältä viallisia.
2. Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Valvo kypsentämisen aikana että keittovesi ei pääse huomaamatta haihtumalla loppumaan. Soseuta perunat niukkaan keittoveeteen.
3. Lisää voi siivuina sulamaan ioseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen tai sakean vellimäisen soseen. Lisää tumma siirappi. Tumma siirappi antaa siirapilla makeutetulle perunalaatikolle sopivan värin. Lisää suola. Lisää muut mausteet – muut mausteet voi jättää halutessa pois. Sekoita tasaiseksi.
4. Laita siirapilla makeutettu perunasose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita tai kylmästä voista voisiivuja. Jos haluat, pinnalle voit sirotella myös korppujauhoja.
5. Paista aluksi noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin menetellen siirapilla makeutettu perunalaatikko ei kiehu yli, ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa 140 asteessa noin 3 tuntia.

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More