Hidas ruokaJuhlaruoatKasvisruoatLisukeReseptilajiReseptit

Imelletty perunalaatikko

Jauheliha-Perunalaatikko

Hämäläisellä perinnereseptillä imelletetty perunalaatikko on suolaisen lihan lyömätön kumppani.

Jauheliha-Perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko

Tulosta Lisää listalle
Reseptilaji: Pääruoka
Anna äänesi kuulua, paina tähtiä.

Ainekset

Ainekset, noin 3 litraa valmista laatikkoa

 • 2,5 kg Siikliä Nicolaa tai muuta kiinteää perunaa
 • 2 rkl vehnäjauhoja
 • 1 l punaista maitoa
 • 100 g voita
 • 3 tl suolaa
 • 1 tl valkopippuria
 • 0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
 • Siirappia 1 – 10 rkl

Kokkausohje

 • Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Jätä keitinvettä kupillinen talteen. Kuori perunat kulhoon ja pilko hienoksi. Ripottele jauhoja sekaan. Muussaa perunamassaa, lorottele hiukan keitinvettä sekaan niin että saat notkeampaa massaa. Saa mennä tönkön perunamuusin paksuiseksi tässä vaiheessa.
 • Peitä astia kannella tai foliolla ja jätä lämpimään imeltymään*. Sekoita kerran pari imeltymisen aikana.
 • Lisää sulatettu voi kulhoon. Ala jauhaa seosta vatkaimella ja lorota maitoa niin kauan että seoksesta tulee löysää (löysempää kuin perunamuusi). Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää siirappia jos peruna ei imeltynyt tarpeeksi. Saa olla yllättävän makea tässä vaiheessa koska makeus tasaantuu paistaessa.
 • Kaada imelletyn perunalaatikon seos voideltuun uuni- tai foliovuokaan. Vuoka saa jäädä vajaaksi koska ruoka nousee uunissa n. 20%.
 • Paista imellettyä perunalaatikkoa 150 asteessa pari tuntia ilman kantta.
 • *jätä saunan jälkeen lauteille yöksi. Toinen vaihtoehto pitää perunalaatikkoa 75 asteisessa uunissa 2h, sitten lämmöt pois ja tunnin huilaaminen lämmöissä.
 • Imeltymisessä perunan tärkkelys muuttuu sokeriksi. Tähän tarvitaan lämpötilaskaala 62-75C astetta (perunassa kaksi eri tärkkelystä). Imeltymistä tapahtuu matalammassakin lämpötilassa, mutta se kestää kauemmin.
Onko sinulla resepti?Jaa se maailmalle! Erityisesti ravintoloiden ja bloggareiden kannattaa hyödyntää tämä mahdollisuus. Lue lisää. Jätä resepti

Last Updated on 28 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Baijerilainen perunasalaatti

Flavorado

Litistetyt uuniperunat

Flavorado

Välimeren perunat

Flavorado

2 Kommentit

Jussi 2 joulukuun, 2022 at 8:50 pm

Imelletty perunalaatikko.

Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä soskereita. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Ainekset:

2,5 kg Hyvin soseutuvaa perunaa. Myös Siikliä Nicolaa tai muuta kiinteää perunaa
2-3 runsasta ruokalusikallista vehnäjauhoja
1 l punaista maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
50-100 g voita
2-3 tl suolaa
1 tl valkopippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

Kokkausohje:

1, Pese ja kuori perunat. Halkaise isot perunat – isotperunat voivat olla sisältä viallisia.
2. Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Valvo kypsentämisen aikana että keittovesi ei pääse huomaamatta haihtumalla loppumaan. Soseuta perunat niukkaan keittoveeteen. Lisää VAIN tarvittaessa kuumaa vettä. Ohenna tarvittaessa tönkkösose puuromaiseksi.
3. Jäähdytä perunasose suurta huolellisuutta noudattaen ja välillä sekoittaen 72-75 asteiseksi.
4. Lisää jauhot vähitellen ja koko ajan sekoittaen 72-75 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tönkkösose ei aina edes imelly – lisää VAIN tarvittaessa 72-75 asteista vettä. Laita kansi kattilaan.
5. Laita perunasose imeltymään noin 70 asteiseen -tai vähän yli – sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita kerran pari imeltymisen aikana. Voit maistamalla seurata imeltymisen edistymistä.
6. Lisää voi siivuina sulamaan imeltyneeseen soseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen tai sakean vellimäisen soseen. Lisää suola. Lisää muut mausteet – muut mausteet voi jättää halutessa pois. Sekoita tasaiseksi.
7. Laita perunasose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita tai kylmästä voista voisiivuja. Pinnalle voit sirotella myös korppujauhoja – jos haluat.
8. Paista aluksi noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin menetellen imelltty perunalaatikko ei kiehu yli, ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa 140 asteessa noin 3 tuntia. Perunalajikkeesta riippuen noin 2 tunnin paistoaikakin voi riittää.

Jussi 2 joulukuun, 2022 at 9:30 pm

Siirapilla aidosti makeutettu perunalaatikko.

Siirapilla makeutettua perunalaatikkoa ei imelletä. Makeus saadaan aidosti siirapilla makeuttamalla.

Ainekset:

2,5 kg Hyvin soseutuvaa perunaa. Myös Siikliä Nicolaa tai muuta kiinteää perunaa
2-3 rkl jauhoja maun mukaan, jauhot voi jättää kokonaan pois – ei imelletä. Mutta yleisesti jauhoa lisätään.
1 l punaista maitoa. Maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen ja tavoitesakeuden mukaan
50-100 g voita
3 tl suolaa
1 tl valkopippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
10 ruokalusikallista tummaa siirappia (1-2 desilitraa tummaa siirappia)

Kokkausohje:

1, Pese ja kuori perunat. Halkaise isot perunat – isotperunat voivat olla sisältä viallisia.
2. Keitä perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Valvo kypsentämisen aikana että keittovesi ei pääse huomaamatta haihtumalla loppumaan. Soseuta perunat niukkaan keittoveeteen.
3. Lisää voi siivuina sulamaan ioseeseen. Lisää maitoa niin että saat notkean puuromaisen soseen tai sakean vellimäisen soseen. Lisää tumma siirappi. Tumma siirappi antaa siirapilla makeutetulle perunalaatikolle sopivan värin. Lisää suola. Lisää muut mausteet – muut mausteet voi jättää halutessa pois. Sekoita tasaiseksi.
4. Laita siirapilla makeutettu perunasose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita tai kylmästä voista voisiivuja. Jos haluat, pinnalle voit sirotella myös korppujauhoja.
5. Paista aluksi noin 180-210 asteisessa sähkölieden uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin menetellen siirapilla makeutettu perunalaatikko ei kiehu yli, ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa 140 asteessa noin 3 tuntia.

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More