Suuret Oluet – Pienet Panimot (SOPP) -festivaali täyttää Helsingin Rautatientorin nyt jo 15. kertaa. Tänä vuonna tapahtumaa on venytetty viisipäiväiseksi, alkaen jo tiistaista 24.7. Tuttuun tapaan pääosassa on kotimaisten pienpanimoiden oluet ja siiderit.
– Tämän vuoden olutkatselmus on tähän mennessä laajin pienpanimoiden yhteisesiintyminen Suomessa. Mukana on peräti 37 kotimaista yritystä, kertoo festivaalin järjestäjä, Lammin Sahdin tapahtumavastaava Pekka Kääriäinen. Kotimaisten valmistajien lisäksi vieraaksi saapuu Viron Saarenmaalta Pihtla Õlleköök sekä tämän vuoden kutsuvierasmaiden Katalonian ja Baskimaan alueiden pienpanimoita.
Suuret Oluet – Pienet Panimot avattiin helteisessä säässä
Pohjolan päälle jämähtänyt hellekupu takasi vahvan osallistujamäärän jo avajaispäivänä tiistaina. Ovi aukesi kello 16 ja jono muodostui hetkessä sadan metrin mittaiseksi. Helsingin Rautatientori täyttyi tunnissa. Jono veti kuitenkin nopeasti, eikä kukaan kuollut janoon.
Festivaalissa oluita voi ostaa myös desin maisteluannoksina. Tarkoituksena onkin, että kävijät voivat näin tutustua mahdollisimman moneen eri olueen määrän sijasta. Desin annoksen saa parilla eurolla. Alkoholilain muutoksesta johtuen tämän vuoden SOPP Helsingissä on ulosmyyntikioski, josta voi ostaa alle 5,5% oluita myös tuliaisiksi.
Takavuosien ruokaongelmat ovat enää muisto, ja alueella on nyt paljon vaihtoehtoja nälän yllättäessä. Alueen takaosasta löytyy myös ruokaravintolatyyliin tehty Villigrilli, jossa menukokonaisuuksia kokataan puuhiiligrillissä. Villigrillin taustalta löytyy Juuri Yhtiöt, joten konserniin kuuluvan Ohrana-panimon tuotteet ovat hyvin edustettuina ravintolassa.
Myös tänä vuonna valitaan Suomen paras olut. 50-päinen tuomaristo valitsee useiden satojen kilpailuun osallistuvien oluiden joukosta finalistit, jotka julkaistaan jo perjantaihin mennessä. Eli festivaalin aikana pääsee jo maistamaan tuomariston suosikkeja. Lopulliset tulokset ja Suomen Paras Olut 2018 julkistetaan gaalaristeilyllä Viking Gracella 14.9.2018.
Mukana olevat panimot ja maistelutärppejä
Valikoimaa riittää olutmaailman laidasta laitaan. Maisteltavana on yli 300 erilaista olutta ja siideriä, joten on selvää, että tasovalikoimaa löytyy myös. IPA-buumi ei ole kadonnut, se on vaan muuttanut muotoaan. Megakatkerot ovat taakse jäänyttä elämää ja nyt kohkataan reippaasti kuivahumaloidusta New England IPA:sta (NEIPA). Näitä löytyykin usean panimon listalta – vaihtelevalla menestyksellä. Uusin maailmalla vaikuttava trendityyli Brut IPA ei vielä näy SOPP:n listoilla. Belgeistä puuttuu Dubbelit ja Tripelit yllättäen kokonaan. Ehkä maailman ryöstetyintä oluttyyliä, Saisonia sentään löytyy. Brittityylisiä oluita mahtuisi myös enemmän listoille. Pohjahiivoja, eli lagereita on jonkin verran, mutta taas kerran voimme vain todeta, miten vaikeaa on tehdä kunnollista lageria. Onneksi hyviäkin esimerkkejä löytyi.
Helsingissä mukana olevat Pienpanimoliiton jäsenpanimot ja ulkomaiset vieraat.
Järjestäjä: Lammin Sahti, Hämeenlinna: Naakka 7,0%. Maltainen ja voimakas olut hitaaseen herkutteluun.
Ulkomaalaiset pienpanimot:
Pihtla Õlleköök, Saarenmaa, Viro
Katalonia ja Baskimaa (7 kpl)
Laugar: EPA! 5,2% Euskal pale ale on raikas ja huikeilla hedelmäaromeilla viritetty olut.
Edge Brewing: Panacea 5,5% APA. Myös hyvä esimerkki raikkaan hedelmäisestä jenkkihumaloinnista.
Gross: Mama Loves Mango 6,8%. Fruity IPA. NEIPA:n tyylimääritykseen kuuluu; mehukas. Tämä on juuri sitä. Huikeat mango-aromit.
Suomalaiset pienpanimot:
- 8-Bit Brewing, Helsinki
- Bock´s Corner Brewery, Vaasa
- Bryggeri Helsinki, Helsinki
- Cool Head Brew, Tuusula
- Etko Brewing, Helsinki
- Fiskarsin Panimo, Raasepori
- Hailuodon Panimo, Hailuoto: Laakeri 4,3%. Lager, erityisesti baijerilainen Helles on vaikea laji. Hailuoto onnistuu tässä varsin hyvin.
- Hiisi, Jyväskylä
- Honkavuori, Joensuu: Double Doc doppelbock 7,3%. Jykevä, mutta herkkä pukkiolut maistuu aina.
- Iso-Kallan Panimo, Kuopio
- Kaleva Brewing Company, Tampere
- Kanavan Panimo, Asikkala
- Lapin Panimo, Rovaniemi
- Lumi Brewing Company Finland, Espoo
- Maistila, Oulu
- Maku Brewing, Tuusula
- Malmgårdin
- Panimo, Loviisa
- Nokian Panimo, Nokia
- Ohrana Krouvi Panimo, Helsinki
- Olu Bryki Raum / Suurpohjan Panimo, Isojoki: Vehnäsahti 7%. Iloinen hedelmänektariini hyväilee vatsaa.
- Panimo Kiiski, Mäntsälä
- Panimoravintola Plevna / Koskipanimo, Tampere: Smörre ruis IPA 5,9%. Tyylistä löytyy nyt teollinenkin versio. Maista kuitenkin Smörre ja tiedät minkälaista ruis-IPA:n kuuluu olla.
- Pyynikin käsityöläispanimo, Tampere
- Rock Paper Scissors Indie Brewery, Kuopio
- Ruosniemen Panimo, Pori
- Saimaa Brewing Company, Mikkeli
- Sonnisaari Panimo, Oulu
- Stadin Panimo, Helsinki: French Saison 6%. Tästä tunnistaa tyylin. Aromikas ja raikkaan rapsakka ilo kielelle.
- Stallhagen, Godby, Ahvenanmaa
- Suomenlinnan Panimo, Helsinki: Höpken Pils 5,0%. Rapsakka makunautinto.
- Takatalo & Tompuri Brewery, Virolahti: Kaski Helles 4,6%. Jälleen hyvä esimerkki hellesistä.
- Teerenpeli Panimo & Tislaamo, Lahti
- Top Fuel Beer Company, Lohja
- Tornion Panimo, Tornio: Original Lapland Lager 5,2%. Alkuperäisellä Lapin Kullan reseptillä tehty olut on sulaa kultaa.
- Waahto Brewery, Savonlinna
- Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki
suuretoluet.fi
Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado