Brasassa raakakypsytetään komeita ja pihvejä ja grillataan avotulella. Ruoka onkin pääasiassa varsin kehuttavaa. Valitettavasti myös salin puolella tuli on irti.
Maineikkaan Olo Collection -ravintolaryhmittymän uusin vesa löytyy, kuinkas muuten kuin torikortteleista. Brasan tilat muotoutuvat kuudesta uniikista huoneesta, jotka sijaitsevat Senaatintorin laidalle vuonna 1775 valmistuneessa Burtzin talossa, Leijonan korttelin sisäpihan uudemmassa osassa. Ne jotka ehtivät käydä Ravintola Chapterissa, löytävät paikan helposti.
Brasan tavoitteena on ravintoloitsija Pekka Terävän mukaan ei sen enempää tai vähempää kuin; ”nousta pääkaupungin gastronomisten maamerkkien joukkoon – syyksi matkustaa Helsinkiin. Reseptinä on kaiken kokkaamisen äiti; primitiivinen ja lumoava avotuli”.
Raakakypsytetyssä Sastamalalaisessa Entrecotessa oli mahtavia makuvivahteita. Kannattaisi kuitenkin lämmittää myös tarjoilulautanen, ettei pihvi saavu pöytään haaleana. Sidena tarjotut ranskalaiset taitavat olla suoraan tukun pakastealtaasta. Peruna-parsa sekoitus ja Bearnaise sen sijaan erinomaisia. Lihan kanssa nautittu 2014 Remelluri Reserva tuli pöytään satasella, eli tukkuhinta x 3,3. Viinin katekerroin ei siis ole pahimmasta päästä, kun puhutaan Helsinkiläisestä ravintolasta.
Sokkeloinen tila kapeine käytävineen, muodostavat ravintolaan logistisen haasteen. Erilliseltä lihalistalta tilattaessa idea on jaettavissa annoksissa. Nämä vaativat tietenkin isot tarjoiluvadit ja tarjottimet, joiden kuskaaminen grilliltä Senaatintorin puoleiseen huoneeseen on täydessä ravintolassa erinomainen saavutus. Suhteellisen pienet huoneet täynnä porukkaa saavat myös aikaan kaikuefektin, suoraan sanottuna aikamoisen kakofonian. Rauhallista kynttiläillallista kannattaa siis metsästää muualta.
Ravintola Brasan viinilista on laaja, mutta Eurooppaan kaatunut
Viinejä listalla riittää. Kellarin helmiä myös – silmiin pistää mm. Domaine de la Romanée-Contin viinit, jotka ovat varsin kilpailukykyisesti hinnoiteltu. Ranskaa, Italiaa, Espanjaa. Eksoottisimpana taitaa löytyä Kreikka. Mutta missä ovat ne viinimaat, joissa on pitkät perinteet avotulella grillaamisessa? Jenkit ja Australia? Argentiina, jonka Asado-grillauskulttuuri on maailman kuulu. Tai Etelä-Afrikka, jossa joka toisessa kadunkulmassa pöhisee Braai-grilli?
Brasan grillailut maistuvat – salissa pakka kokonaisvaltaisen sekaisin
Ravintola-alaa riivaava työvoimapula leimasi Brasan tahdin. Kun vihdoin saimme tilattua Suomea osaamattomalta tarjoilijalta alkumaljaksi pullon Bouvet Ladubay, Saphir Saumur Brut:a, se oli muuttunut pöytään tuotaessa Burgundilaiseksi Cremantiksi. Avattu se sentään oli jo valmiiksi, ettei joutunut enempää odottamaan! Loirelainen oli loppu, mutta tämä oli kuulemma ihan yhtä hyvää. Mistä rypäleestä siinä on kysymys? Tarjoilija tutki hetken pulloa ja totesi että viini on sekoite, mutta sen tarkemmin sitä ei kerrota. Tämän jälkeen kuohuviini lorahti punaviinilaseihein.
Samalla hortoilulla mentiin seuraavat 2,5 tuntia, jonka aikana saimme pöytään alkupalan ja pääruoan. Alkupaloista yksi katosi matkalla eikä tahtonut löytyä, vaikka kuinka kyseltiin ja luvattiin tuoda. Pääruoka oli matkustanut grilliltä sen aikaa, että oli varsin haalea. Harmi sinänsä, koska kummatkin ruoat olivat varsin erinomaisia. Jäätelökärry tuli myöhemmin hyvitykseksi pieleen menneestä serviisistä.
Korona-kirouksen pitkä varjo ravintoloille
Ravintola Brasassa kulminoituu koronan ravintola-alalle langettama kirous nimeltä työvoimapula. Kun sulut alkoivat, ravintoloiden henkilökunta vaihtoi alaa. Jos nyt, sulkujen jälkeen, haluaa pitää ravintolansa auki, on otettava töihin kaikki halukkaat jotka kävelevät ovesta sisään. Tämä luo tietysti valtavan haasteen ravintoloille, joiden tähtäin on ”gastronomisessa maamerkissä”. Hinnan ja laadun välinen yhteys on poikki.
Työvoima-asia korjaantuu ajan kanssa. Tai rahan kanssa. Se ei kuitenkaan tule olemaan vielä tänä vuonna, tuskin ensi vuonnakaan. Ja siihen asti: Tuli on todellakin irti.
Ravintola Brasa
Aleksanterinkatu 22 00170 Helsinki
Last Updated on 4 heinäkuun, 2022 by Flavorado