ArtikkelitRavintolat

Rataskaevu 16 – bistro vanhankaupungin sydämessä

Rataskaevu 16 on hienosti pienillä yksityiskohdilla sisustettu ravintola Tallinnan vanhassa kaupungissa. Se on nopeasti noussut Tallinnan suosituimpien ravintoloiden joukkoon. Illallisaikaan pöytävaraus on käytännössä pakollinen.

Kehuttu Ravintola Rataskaevu 16

Rataskaevu 16 on satoja vuosia vanhaan taloon pystytetty bistro, joka on noussut Tripadvisorin asiakasarvioiden perusteella kootun listan ykköseksi Tallinnan ravintoloista. Lähdimme tarkistamaan onko ravintola kaikkien kehujen arvoinen ja saimme todeta, että Rataskaevu 16 kuuluu siihen ilahduttavaan Tallinnan ravintoloiden joukkoon, jotka satsaavat tosissaan ruoan ja palvelun laatuun mutta pitävät hintatason kurissa.

Rataskaevu 16 sisustus

Bistromaisuus ja ennakkoluulottumuus näkyvät hyvin sisustusratkaisuissa. Valkoisia pöytäliinoja täällä ei ole. Osa seinistä on tapetoitu nuottipaperilla. Osa on maalattua tiiltä ja esiin pilkistäviä puuparruja. Hauskoja esineitä ja muita yksityiskohtia löytyy joka seinältä ja nurkasta.

Ennen varsinaisia ruokia pöytään tuotiin ”isoäidin reseptillä” tehtyä leipää kauniisti esille pantuna. Leipä muistutti rakenteeltaan ja maultaan hieman kuivakakkua mutta oli herkullista ja tuoretta. Leivän mukana tarjoiltiin pienet mutta maukkaat keittiön tervehdysleipäset.

Rataskaevu 16 leivät

Herkullinen alkuruoka

Alkuruokia listalla on kymmenkunta. Valitsin broilerinmaksasalaatin paahdetulla omenalla ja viinikastikkeella. Annos ei pettänyt. Maksa oli juuri sopivan kypsää. Hapokas omena ja happaman täyteläinen kastike täydensivät annosta hyvin. Annos oli myös kauniisti rakennettu.

Rataskaevu 16 alkuruoka

Maukkaita pääruokia tylsillä kastikkeilla

Pääruokia listalta löytyy kahdeksan. Tarjoilija suositteli vuolaasti ottamaan päivän kalan, joka tällä kertaa oli kuha. Kuha tuntuu olevan Virossa kansalliskalan asemassa. Paistettu kuhafile löytyy lähes jokaisen ravintolan ruokalistalta. Mutta mikäpä siinä? Kuha on erinomainen kala ja virolaisissa ravintoloissa kuha-annos on yleensä varsin edullinen ja kala on hyvin tehty. Niin myös nyt.

Rataskaevu 16 kuhaa

Lisukkeena oli porkkanapyreetä, joka toimi hyvin kuhan kanssa. Muuten mainion annoksen heikko lenkki oli kastike, joka oli suolatonta ja muutenkin mautonta.

Toinen pääruoka oli pitkään kypsytetty karitsanpotka fenkolilla, salottisipulilla ja rosmariinikastikkeella. Potka oli upeasti paahtunut ja erittäin murea ja maukas. Fenkoli ja sipuli toimivat hyvin karitsan kanssa.

Kuten kuha-annoksessa myös tässä kastike petti pahasti. Valju väri jo herätti epäilyksiä ja maistaminen vahvisti epäilykset. Viiniä, rosmariinia tai muitakaan makuja oli melko mahdoton löytää tästä liemestä. Maukas potka olisi ehdottomasti vaatinut tuhdin ja aromikkaan kastikkeen seurakseen.

Rataskaevu 16 karitsanpotka

Rataskaevu 16 viinilista

Ravintolan viinilista on lyhyenpuoleinen. Listalta löytyy hieman toistakymmentä valko- ja punaviiniä. Viinit ovat Rataskaevu 16:ssa varsin edullisia. Talon viinit, joita oli neljä kappaletta, maksoivat 15 euroa pullolta. Talon viinejä saa myös laseittain noin kolmella ja puolella eurolla.

Valkoviiniksi kalan kanssa otimme Italialaisen Serra del Conte Verdicchion. Viini oli neutraalin raikas ja kuha-annokseen varsin hyvin istuva. Tarjoilijan kaatokäsi oli kovin kitsas. Luvattua 16 senttilitraa ei lasista löytynyt. Sama vajaus oli punaviininkin kohdalla.

Punaviiniksi lampaanpotkan kanssa tarjoilija suositteli Domaine de la Motten Syrah-Granachea Languedocista. Tämä varsin rustiikkinen mutta hedelmäinen ja simppelin toimiva eteläranskalainen ei päässyt kovinkaan hyvään testiin lampaan kanssa, koska lampaan kastike oli erittäin valjua, kuten edellä tuli todettua.

Ihanat jälkiruoat

Jälkiruokia oli listalla neljä kappaletta. Valitsimme leipävanukkaan ja lämpimän suklaatortun. Tarjoilija varoitteli tulevasta taistelusta kun ilmoitimme, että otamme perheellemme viisi lusikkaa mutta vain kaksi jälkiruokaa jaettavaksi.

Rataskaevu 16 leipävanukas

Leipävanukas oli mehukas, herkullinen, jouluinen ja se muistutti hieman köyhiä ritareita.

Lämpimästä suklaatortusta tosiaan syntyi taistelu. Se oli yksi parhaista suklaatortuista, jota olemme syöneet. Laadukkaasta suklaasta tehdyn tortun sisus valui leikattaessa. Erinomainen vaniljajäätelö pehmensi tuhtia torttua.

Rataskaevu 16 suklaatorttu

Lapset huomioitu ravintolassa

Lasten listalla oli kolme vaihtoehtoa. Kanafile, porsaanfile tai pasta. Hinnaltaan jokainen oli 3,5 euroa. Jälleen vahvistui se havainto, että laadukkaan ruokapaikan erottaa Virossa siitä, että lasten listalla ei ole nauravia nakkeja.

Rataskaevu 16 lastenannos

Ruoka maistui vaikka myös lasten annosten kastike oli mautonta valkokastiketta. Väritettävä ruokalista löytyi täältäkin ja bonuksena lapsille oli pieni leikkiluola verhon takana. Luolasta löytyi piirustusvälineitä ja joitain leluja. Harmittavasti tarjoilija ei muistanut mainita luolasta kuin vasta loppupuolella käyntiämme.

Laatupaikka pienellä ontumisella

Rataskaevulla on selvästi kova tahto kuulua Tallinan ravintoloiden parhaimmistoon. Palveluun on satsattu ja hyvän fiiliksen ja ravintolakokemuksen luomista asiakkaille on selvästi harjoiteltu.

Nuoren miestarjoilijan palvelu oli jopa hämmentävän aktiivista. Hän kertoili tarinoita mm. paikan leivän historiasta. Aktiivisuus on sinänsä positiivinen asia mutta pieni päälle liimatun tuntu tässä kaikessa kuitenkin oli. Tuntui, että välillä seurasi tarjoilijan esitystä ja asiakkaan toiveiden todellinen kuuleminen ja huomioiminen jäivät vähemmälle.

Huolimatta pienistä puutteista ruoka-annoksissa ja palvelussa Rataskaevu 16 on kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoinen ja hinta-laatusuhteeltaan erinomainen paikka.

Alkuruoat 4 – 8,5 €
Pääruoat 6 – 15 €
Jälkiruoat 3,5 – 4 €
Viinit: alkaen 15 € / pullo
Osoite: Rataskaevu 16, Tallinna

www.facebook.com/Rataskaevu16

Teksti ja kuvat: Antti ja Mirjami Lehikoinen

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Platz – Italialaista Rottermannin korttelissa

Flavorado

Ravintola Aito ja Riesling & Spätburgunder -viikot

Janne Suomi

Ravintola Cru – Bocuse d’Or ainesta

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More