Kataloonian Penedesissä päämajaa pitävä Parés Baltàn viinitila tähtää luontoa kunnioittavaan kehitykseen. Seuraavassa artikkelissa on paitsi kertomus heidän viinitekofilosofiastaan, myös tarina Cusinen perheen uskomattoman lämpimästä vieraanvaraisuudesta.
Joan Cusine Cusine (myöhemmin tekstissä senior) otti meidät vastaan lämpimästi aivan kuin olisimme olleet sukua. Hän on uskomattoman lempeä ja välitön herrasmies, maailmankuulun Parés Baltàn viinien ikonimainen isä. Olkoonkin, että jo vuodesta 2000 hänen poikansa Joan ja Joseph Cusine alkoivat huolehtia tilan operatiivisesta johdosta.
Oliivit ja viinit sulassa sovussa keskenään. Eri kasvilajeilla on erilaiset tehtävät biodynaamisessa viljelyssä.Parés Baltà eilen ja tänään
Parés Baltàn tarina alkaa jo vuodesta 1790, jolloin ensimmäiset viinit istutettiin Penedesiin. 70-luvun lopussa Joan Cusiné Hill otti tilan hallintaansa ja se on ollut Cusinen suvulla siitä lähtien.
Vaikka Parés Baltàn viinejä viedään ympäri maailmaa, tila on edelleen perheyritys, vieläpä sanan alleviivaavassa merkityksessä. Pojat Joan ja Josep ovat johdossa, heidän vaimonsa viinitekijöinä ja Herra Cusine senior vaimoineen tiukasti mukana kehityksessä ja innovoinnissa.
Tila viljelee itse 18:aa eri lajiketta, useissa eri mikroilmastoissa ja maaperissä. Tämä siksi, että Parés Baltàlla panostetaan valtavasti jatkuvaan tuotekehitykseen, jota ilman olisikin vaikea pysyä yhtenä Penedesin laadukkaimmista tuottajista. Kaikki tämä viljely tehdään vieläpä luomuna ja iso osa siitä biodynaamisen viljelyn keinoin. Heillä on omat lampaat rouskuttamassa ylimääräisiä kasveja palstoilla ja mehiläisyhdyskuntia suorittamassa pölytystä.
Lue Viinimies Heikki Remeksen artikkeli luomu- ja biodynaamisesta viljelystä
Grenache on Penedesin punaisten lajikkeiden kulmakiviä. Näiden terttujen keräys alkoi seuraavalla viikolla.Huikea ruopiminen vuoripalstoille
Joan Cusine senior ohjasi meidät hiukan reissussa rähjääntyneeseen neliveto mersuun ja matka halki Penedesin hurahti liikkeelle. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että nyt ei olla normaali turistikierroksella, vaikka olimme ihan vain perheenä liikenteessä.
Lapsirakkaana ihmisenä Joan halusi, että kaikki tulkattiin myös lapsille tarkasti. Pysähdyimme välillä palstoille ja Joan valaisi lajikkeesta, maaperästä, luomuviljelyn ja biodynaamisen viljelyn saloista. Hänellä onkin loistava projekti suunnitteilla lapsille – siitä lisää joskus myöhemmin.
Laakson tarhoilla hän osoitti vuoren huipulle: “Tuonne me menemme, näettekö tuon kirkon?”. Toki se erottui kaukana, mutta kovin näytti jyrkälle vuoren seinämät, jonka päällä rakennus seisoi. No, kai sinne joku tie menee, mietin. Olin sekä oikeassa, että väärässä.
Laakson pohjalla oli tasaista mutta retki suuntautui taustalla oleville vuorille.Tiet ja lopulta kärrypolut muuttuivat pienemmiksi, nousukäyrä jyrkkeni, mutta herra Cusine pyöritteli mersun rattia rauhallisesti. Hän selosti kokoajan tilansa
viinintekofilosofiaa niin innostuneesti, että voisi kuvitella hänen puhuneen siitä ensimmäisille vierailijoille.
Pääsimme alimmille mäntymetsän reunustamille rinnepalstoille, joista Merlot oli juuri kerätty. Nämä vuorella olevat palstat eivät olleet kummoisia kooltaa, mutta niillä oli erityinen merkitys kehittäessä uusia sekoitteita. Tie tai pikemminkin ura, kapeni ja jyrkkeni entisestään. Mersu ryömi soraa ylös kuuliaisesti tottuneen kuskin käsissä.
Jotain vanhaa, jotain uutta ja jotain vehreää.
Pysähdyimme juomaan lähteestä kuvan kauniilla vuoristopurolla ja vähän myöhemmin pysähdyimme 2300 vuotta vanhalla uunilla, jossa oli poltettu ruukkuja viinintekoa varten paikallisesta, kirkuvan punaisesta savilaadusta. Joan Cusine oli innosta soikeana, kun hän kertoi, että he aikovat testata ruukkutekniikkaa viininteossa uudelleen lähiaikoina.
Muinainen amfora-uuni. Tätä tekniikkaa Cusinet haluavat testata nyt 2300 vuotta myöhemmin viiniteossa.Kaikesta paistoi läpi, että Parés Baltàlla ollaan hyvin innostuneita innovoinnista ja kehityksestä koko viinintuotannon pitkässä kaaressa. Myöhemmin selvisi myös, että he käyttävät jopa matemaatikkoja löytääkseen syvemmälle viiniköynnöksen saloihin!
Aina kun pysähdyimme, Joan löysi jotain (meille) erikoista luonnosta. Alempana mantelipuu, vuorilla oli villirosmariinia, laventelia ja vaikka mitä. Tämä jos mikä alleviivasi Parés Baltàn luontoa kunnioittavaa viinintekofilosofiaa, mies joka rakastaa luontoa ja jumaloi lapsia. Sanalla sanoen elämää!
Edellisenä yönä riehunut myrsky oli jyrsinyt sorapolkuun reippaita uurteita ja nousumme alkoi muistuttaa auto-trialia. Mersun kone ulvoi ja sora lensi. Hytkyttiin puolelta toiselle kuin hyytelöastiassa. Upeat oli maisemat. Ne alkoivatkin heti renkaiden vierestä…
Lopulta olimme huipulla uskomattoman ajosuorituksen jälkeen. Ja ylhäällä selvisi, että olisi tänne ollut kelvollinen asvalttitiekin! Mutta asvalttitietä pitkin ei päässyt näkemään näitä vuoristopalstoja, joten rallille oli oikeutus.
Yhtä kaikki, näköalat Penedesin laaksoon olivat henkeäsalpaavat. Vehreän vihreää peltotilkkua ja muutaman talon kyläyhteisöjä. Ylhäältä pystyi erottamaan Välimeren horisontissa. Sieltä syksyisin ja keväisin leviävillä sumuilla on oma osuutensa Penedesin viinipalstojen lämmönsäätelyssä.
Vuorelta avautui upea näkymä Penedesin laaksoon.750 metrin korkeudella Parés Baltàlla on vielä muutamia palstoja mm. Gewurtstramineria, Sauvignon Blancia ja Pinot Noiria. He istuttavat kokoajan lisää testatakseen eri lajikkeita tällä vuorella, joka sattuu vielä olemaan luonnonsuojelualuetta!
Takaisin laaksoon lasketeltiin leppoisasti kiemurtelevaa asvalttitietä. Pysähdyimme erinomaisessa perheravintolassa Cal Xullat, Joan esitteli ylpeydellä Kataloonian ruokakulttuuria tilaamalla otoksen ravintolan koko listasta.
Vanha rypälepuristin Cal Xullat -ravintolassa.Espanjalaiseen tyyliin lounas kesti kaksi tuntia ja se oli ikimuistettava, eikä vähiten siksi, että punaviininä nautittiin Parés Baltàn erinomaista Mas Ireneä. Siitä arvio alempana tässä artikkelissa.
Tynnyrityöskentelyä ja marmelaadia
Ajelimme takaisin tilalle, jossa Joan Cusine esitteli varasto- ja tuotantotiloja. Parés Baltà on uniikki tuottaja myös tynnyrityöskentelyssä. He todella näkevät vaivaa tässäkin kohtaa. Rypäleiden “marmelaatio” on yksi näistä erikoisuuksista. Tynnyreiden tekijöinä käytetään mahdollisuuksien mukaan paikallisia puuseppiä vaikka tammi tulisikin Ranskasta tai Unkarista.
Hän myös näytti slideshown, jossa avataan hiukan tarkemmin tätä valtaisaa tieto-taitoa jota he käyttävät uusien kasvatusmenetelmien tekemiseen. Hommaan liittyy huippubiologeja yliopistoista ympäri maailmaa sekä Fibonaccin matematiikka – juuri kun tämä alkaa kuulostaa älyttömältä, niin on hyvä todeta, että kaikki luonnossakin perustuu lopulta matematiikkaan ja sitä kautta ongelmia on ratkaistavaissa puhtaalla laskuopilla.
Luontokin on lopulta matematiikkaa. Siksi Parés Baltà käyttää myös matemaatikkoja tuotekehityksessään!Läpileikkaus Parés Baltàn viineihin
Lopuksi asettauduimme näyttävään tasting-huoneeseen johon Joan alkoi kiikuttaa maisteltavaa. Kuvassa maistellut tuotteet järjestyksessä (paitsi Mas Irene, joka oli lounaalla).
1. Blanca Cusine 2009
Pinot Noir / Chardonnay
Keihäänkärki cava. Syvän kultainen väri. Huumaavan hedelmäinen ja paahteinen tuoksu. Aprikoosia ja omenaa.
Blanca liukuu ympäri suun. Elegantin pienet kuplat. Hyvin täyteläinen ja kermainen rakenne. Mieto hapokkuus ja pitkä mineraalinen lopetus. Todella upea cava.
2. Honeymoon
Parellada 100%
Täysin uniikki tuoksu. Trooppisia kukkia ja hunajaa. Nimensä väärti.
Täyteläinen, mutta raikas. Mieto hapokkuus, hedelmäinen joskin kuiva viini. Yllättävän reilun mittainen jälkimaku. Vaimo oli täysin myyty. Samoin kuulemma japanilaiset. Sushin kanssa sekä valkohomejuustolle ainutlaatuisen sopiva viini.
3. Radix Syrah Rose
Syrah 100%
Hyvin tummanvärinen rosee, vaikka vain neljän tunnin maseraatio. Aromaattinen tuoksu, jossa ruusua ja hentoa vaniljaa.
Erikoinen makuelämys. Löytyy reipas hedelmäisyys ja raikkaus, sitten lopussa pippurit ja melko rouheat tanniinit. Vain oikealle ruoalle, “Tapas pöytään”, kuului suositus.
4. Indigena
Grenache 100%
Reipas tuoksu, jossa vuoristossa hetki sitten nähdyt pinjat ovat aistittavissa. Sen takaa hiukan vadelmaa.
Hyvin silkkinen suuntuntuma, keskitäyteläinen viini. Raikas ja puhdasarominen. Puolukan hapokkuutta ja katajaiset tanniinit.
Kävisi varmasti lohellekin Pinot Noirin sijaan.
5. Hisenda Miret
Grenache 100%
Toinen samasta rypäleestä, mutta nämä kasvoivat huomattavasti alempana eli 350 metrissä ja tyyli onkin reilumpi ja paahteisempi. Jopa suklaan aromeja ja karhunvadelmaa.
Myös hyvin silkkinen viini ja pyöreä, joskin happojakin löytyy. Pitkä lopetus, jossa reippaat tanniinit. Hieno lajikeviini riistalle.
Mas Irene
Merlot, Cabernet Franc
Lounaalla nautittu Mas Irene ei saa jäädä tästä listasta pois, koska tässä on upea viini kyseessä.
Uskomattoman syvältä viistävä aromi. Mustia marjoja. Hyvin täyteläinen ja tasaisen silkkinen. Vielä rapeat tanniinit, mutta pari vuotta kellaria ja tässä on upea pyhäpäivän viini. Henkilökohtainen suosikkini.
6. Camino Romano
Tinta fina 100%
Ribeira del Dueron tilalta maistettiin Camino Romano, joka on tehty tempranillon serkusta eli tinta finasta.
Intensiivinen ja kypsä hedelmä.
Hyvin eloisa viini, jossa hyvät hapot. Selkeäpiirteinen ja hiukan vaniljainen lopetus. Riistaviini.
7. Mas elena
Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Bordeaux blend, jossa raikkaan hedelmäinen tuoksu ja marsipaania sekä mineraaleja. Hiukan brandyn häivettäkin tynnyrikypsytyksestä.
Pyöreä ja silkkinen viini. Hyvin nuori ja nuoret tanniinit. Hyvä hinta-laatu. Arkiruokapöytään.
8. 2πR
Garnatxa negre, Carinyena, Cabernet Sauvignon, Syrah
Siirryimme Pares Baltan Priorat operaation kimppuun, jossa he toimivat nimellä Gratavino. Näissä tuotteissa näkyy rakkaus matematiikkaan.
Tummia sävyjä hyvin syvältä maaperästä. Licorellan mineraalit, ruostetta ja marsipaania.
Uhmakas maku, joka on kuitenkin hienosti tasapainossa. Happojakin vielä löytyy. Pitkä jälkimaku, jossa jylhä tammi. Arvokas esitys.
Entrecot-pihvi ja rosmariini
GV5
Carignan, Black Grenache, Syrah, Cabernet Sauvignon
Muuten kuin edellinen, mutta jos tuo oli uhmakas nuori härkä niin tämä on sitten se täysikasvuinen sonni.
Suklaata ja mustia kirsikoita tuoksussa. Vastustamaton tuoksu.
Voimakasrakenteinen viini pitää kuitenkin elegantin otteen. Pitkän paahteinen, kuin samettia. Hyvin integroituneet tanniinit. Todella special-viini.
Parés Baltà jäi lähtemättömästi mieleen
On vieläkin vaikea uskoa, että itse Joan Cusine senior käytti seitsemän tuntia elämästään meidän ajeluttamiseen ympäri upeita tiluksiaan. Ikonihahmolla varmasti löytyisi muutakin tekemistä? Tämä on huikea esimerkki katalonialaisesta vieraanvaraisuudesta. Muisto, jota emme ikinä tule unohtamaan. Vietimme hienon päivän ja olemme siitä ikuisesti kiitollisia koko Cusinen perheelle.
Parés Baltàsta jäi mieleen luontoa kunnioittava viininviljely ja ainutlaatuinen tahto kehitykseen. Näiden yhdistelmästä syntyy hyvin omaleimaisia ja rohkeitakin viinejä, joiden huippulaatua ei voida kiistää. Parés Baltàn tyylisiä viinintekijöitä maailma kaipaa enemmän.
Teksti ja kuvat: Janne Suomi
www.paresbalta.com
Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado