ArtikkelitOluthuone

Panimoesittelyssä – Radbrew

Jos pienpanimoiden laaduntarkkailusta jaettaisiin palkintoja, Radbrew olisi mitalisijalla. Mikrobivapaa tuotanto ja laitteisto ovat myös oppikirjamateriaalia siitä mihin Bilteman valikoima pystyy panimoa rakennettaessa.

Radbrew perustettiin kahden kotioluita harrastavan luonnontieteiden opiskelijan toimesta Kaarinaan vuonna 2014. Keitot alkoivat yhdestä 50m2 tilasta, mutta joustavan vuokranantajan siunauksella on tehty aina uusi reikä seinään tuotannon kasvaessa ja nyt Radbrew valtaa jo kahdeksaa 50m2 siivua hallirakennuksesta. Lisää tilaa tarvitaan myös jatkossa; 2016 tuotanto oli 50 000 litraa ja tälle vuodelle on tekeillä mittava laajennus, jolloin tuotantomäärä nousee yli 200 000 litraan. Perustajien Matti “Eikka” Laakson ja Patrik Niskasen lisäksi panimolla häärii kolme kokopäiväistä työntekijää.

Radbrew---Patrik
Patrik esittelee tiettävästi Suomen ainoaa kippaavaa mäskikattilaa tässä kokoluokassa.

Orgaaniseen kasvuun tarvitaan vain MacGyver-asennetta ja Biltema

Radbrewn tarina on oppikirjamateriaalia siitä miten panimo tehdään ilman mittavia lainoja orgaanisen kasvun turvin. Tuhannen litran brittityylinen kolmen pytyn keittolaitteisto on hankittu elintarviketeollisuudelta ja hitsailtu tarkoitukseen sopivaksi.

Lukuisat MacGyver-tyyliset laiteratkaisut kielivät loputtomasta luovuudesta – siitä mihin viereisen Bilteman valikoima kykenee, jos heittää 40-tuntia viikossa ajattelun romukoppaan. Jos jonkin kojeen voi tehdä itse, se tehdään. Patrik arvioi, että he laittoivat panimonsa pystyyn noin 10% siitä kustannuksesta, mitä saman kokoisen tekeminen maksaisi tehtaalta tilattuna.

Pumppukärryillä toimiva mallaslaari.

Oluentekoa asenteella

Turkulaiset ovat ylpeitä Aurajoesta, syystäkin, mutta Radbrew:lla ollaan iloisia siitä, että heidän oluitaan varten saadaan Virttaanharjun tekopohjavettä. Johtovedestä poistetaan kloori ja säädetään kovuutta oluttyylistä riippuen kalsiumkloridilla tai kalsiumsulfiitilla.

Maltaat ovat 98% suomalaisia Viking Maltin toimittamia ja ne jauhetaan itse porakoneesta tehdyllä myllyllä. Patrik esittelee ylpeänä yhtä monista laaduntarkkailuun tähtäävistä innovaatioista. Mallaslaarin saa vinssattua pumppukärryillä myllyn pohjaan kiinni, jolloin maitohappobakteerille altis mallaspöly ei leiju ilmassa jauhamisen aikana ja kulkeudu siitä olueen keittovaiheen jälkeen. Tämä voisi aiheuttaa ei toivotun sivumaun käymisessä.

Koekeitot tehdään 5% koossa olevalla pienoismallilla oikeasta laitteistosta.

Mäskäyksessä pyöritään 63C-69C välillä ja tunnissa konversio on yleensä valmis. Huuhteluveteen lisätään fosforihappoa, jolla estetään tanniinien liukenemista. Kirkastamisen tueksi käytetään Irish Moshia. Radbrew:n tyyli on melko uskollinen jenkkihumaloille ja luottohiiva Safalen US-05 käyttää 60% tuotannosta. Kuivahiivan käyttö saa muutenkin Patrikilta kiitosta helppoudestaan. Jää yksi työvaihe ja kontaminaation lähde pois, koska kuivahiivaa ei tarvitse hapetta.

Radbrew - etikettejä
Etiketöinti menee näppärästi käsin kammettavalla laitteella.

Ensimmäisenä talvena, kun jäähdytettävistä käymistankeista vasta haaveiltiin, cold crash tehtiin aukaisemalla hallin ovi. Lämpötilaa piti toki tarkkailla vähän väliä, joten kaverit nukkuivat hallilla pakkasessa makuupusseissa ja heräsivät välillä katsomaan mittareita. Kyllä, orgaanisen kasvun kipuja. Asennetta, jolla mitataan kuinka tosissaan ollaan hommaa tekemässä.

Radbrew laaduntarkkailun ytimessä

Äärimmäiseen puhtauteen ja oluen tasalaatuisuuteen tähtäävä Radbrew käyttää paljon aikaa ja kemian osaamistaan laitteiston puhtauteen. Pannut, letkut ja tankit pestään hapolla, emäksellä ja kahdella saniteetilla. Tiukemmat paikat, kuten vierteen jäähdytin, viimeistellään vielä vesihöyryllä.

Valmis olut pakataan mielellään keykegeihin, mutta pullotavarana menee 2/3 osaa. Teollinen pullotuslaite maksaa useita kymmeniä tuhansia ja siihen luksukseen harvoilla pienpanimoilla resurssit riittävät. Mutta ei hätää, Biltema on auttanut tässäkin ja Radbrew:n pullotushärveli tulee olemaan panimomuseon kuvatuin kohde jossain tulevaisuudessa. Käsipeliä tai ei, valmista syntyy näinkin 300 pulloa tunnissa.

Usein tässä vaiheessa panimo toivoo vain kuorma-autoa paikalle ja nimmaria rahtikirjaan, mutta täsmälliseen laaduntarkkailuun panostava Radbrew varastoi oluet 16C asteisessa hallissa, niin kylmässä kuin ilmalämpöpumpusta lähtee. Myyntieristä jätetään pulloja minilaboratioon ja kuumahuoneeseen, jossa seurataan mm. diasetyyliä sekä bakteeri- ja villihiivapitoisuuksia. Tinkimättömän aseptiikan ansiosta yksikään erä ei ole ollut vielä lähelläkään pilaantumisen rajaa – asia, jossa pienpanimot ovat jatkuvan suurennuslasin alla, etenkin jos ovat Alkon valikoimassa.

Olut ylitse muiden – Radbrew Sandstone

Radbrew Sandstone

Panimon tavaramerkkiolut alusta lähtien. Post-apokalyptiseen etikettiin puettu American Pale Ale sisältää nykyään kovin trendikästä japanilaista humalaa Sorachi Acea. Lisänä Columbusta ja Warrioria. Raikkaan sitruksinen ja mausteinen olut, jossa meisseliä löytyy 6,6% verran.

www.radbrew.net

www.facebook.com/radbarturku/

Teksti ja kännykamerakuvat: Janne Suomi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Panimoesittelyssä: Vallilan Panimo

Flavorado

Panimoesittelyssä – Stadin Panimo

Flavorado

Panimoesittelyssä – Panimo Honkavuori

Janne Suomi

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More