ArtikkelitViinikouluViinimies Heikki Remes

Viinikoulussa: Carmenère

Carmenere Canepan tilalla

Syvän tumman sävyinen, aromeiltaan hedelmäinen ja maultaan pehmeän mausteinen Carmenère on löytämässä maailman maineeseen.

Heikki Remeksen viinikoulussa osa 7 / 16: Carmenere

Carmenèren pitkä matka maineeseen

Carmenère on vakiinnuttanut asemansa viinimaailman tunnettujen sekä arvostettujen rypäleiden joukossa. Se on uusi/vanha tulokas Chilen rypälekartalla. Carmenère on tehnyt pitkän matkan, myös ajallisesti, mutta on lopulta löytänyt otollisen maaperän jossa se viihtyy ja kukoistaa.

Carmenère-rypäle on löytänyt paikkansa Chilen maaperässä. Punaiset viinitarhat osoittavat Carmenèren kasvualueet sekä kertovat niiden lähestyvästä poiminta-ajasta.

Carmenèren juuret ovat Bordeaux’ssa

Carmenèren juuret ulottuvat Ranskan Bordeaux’iin. Rypäleen tarina on mielenkiintoinen, sillä se odotti liki 150 vuotta tulemistaan Chilessä. Carmenère-rypäle tuotiin Euroopasta Chileen vuonna 1851 ennen Phylloxera-epidemiaa, joka käytännössä tuhosi vanhan mantereen viiniköynnökset 1800-luvun loppupuolella. Samassa yhteydessä Carmenère sekoitettiin Merlot-rypäleeseen. Aiemmin 1990-luvun alkuun asti Carmenèrea poimittiin Merlot-rypäleinä ja sitä kutsuttiin nimellä myöhäinen Merlot.

Rypäleen jäljille päästiin 1990-luvulla, kun Chileläisiä Merlot-rypäleitä tutkittiin tarkemmin. Vuonna 1994 ranskalainen kasvitieteilijä Jean Michel Boursiquot todisti, että suuri osa Merlot-istutuksista olikin Carmenèrea.

Chile on johtavia maita maailmassa viinirypäleiden tutkimuksen ja niiden viljelyn alueilla. Kuva Aroma Centerin laboratoriosta Santiago de Chilessä.

Carmenère vaatii tarkkuutta viinitarhalla

Carmenèren köynnöksille on ominaista runsas lehvästön kasvu. Se vaatii voimakasta lehtien karsintaa noin puolitoista kuukautta ennen rypäleiden poimintaa. Näin auringon valo pääsee kypsyttämään rypäleitä ja taltioi niihin paljon väri- ja aromiaineita, ja tekee sadosta paremman. Lämpimälle ilmanalalle tyypilliset päivien ja öiden suuret lämpötilaerot tuottavat rypäleisiin vivahteikkuutta, hapokkuutta sekä kypsyyttä.

Carmenère on vähäsatoinen rypäle ja vaatii onnistuakseen lämpimät sekä kuivat kasvuolosuhteet. Rypäle kypsyy poimintakuntoon myöhään ja poimitaan viimeisenä satoa korjattaessa. Erityistä tarkkuutta vaatii oikean kypsymis- ja poimimisajan määrittäminen. Mikäli rypäleet poimitaan liian aikaisin, niihin jää hieman raakoja, yrtteihin ja viherpippureihin vivahtavia piirteitä. Viinitarhalla kypsymistä seurataan päivittäin maistelemalla rypäleitä, ja tutkimalla niiden siementen värin kehittymistä vihreästä ruskeaan. Carmenèren laadun varmistamiseksi viinitiloilla poimitaan vain todella kypsät rypäleet. Tämä varmistetaan köynnös köynnökseltä niin, että punalehtisten köynnösten rypäleet poimitaan, ja vihreiden rypäleet jätetään vielä kypsymään.

Carmeneren kypsyyttä ja poimintakuntoa selvitetään rypäleitä maistelemalla Canepan viinitilalla.
Mikäli Carmenère-rypäleet poimitaan liian aikaisin, niihin jää hieman raakoja, yrtteihin vivahtavia piirteitä. Laadun varmistamiseksi vain todella kypsät rypäleet pomitaan. Tämä varmistetaan köynnös köynnökseltä niin, että tarhalla rajataan nauhalla poimittava alue. Vihreät rypäleet jätetään vielä kypsymään ja poimitaan myöhemmin.
Rypäleet lajitellaan ja murskataan välittömästi poimimisen jälkeen Casa Silvan viinitilalla.

Hedelmät ja aromit ovat Carmenèren valtteina

Carmenère on pyöreähkö, keskikokoinen ja tumma viinirypäle, joka on hyvin hedelmäinen, täynnä aromikkuutta sekä vivahteikkuutta. Sille tunnusomaisia aromeja ovat punaiset marjat, mustaherukka, suklaa ja musta pippuri. Rypälemehun maku on pehmeä ja hillomainen sekä hivenen metsämarjamainen. Carmenère-viineissä on tummanpunainen, lähes musta väri ja intensiivinen aromikkuus. Tuoksussa erottuvat tummat marjat, mausteisuus ja kaakaon sekä savun aromit. Maku on hyvin vivahteikas ja pehmeiden tanniinien myötä suunmyötäinen sekä mehevä. Matalahappoisesta viinistä löytyy voimaa, alkoholia ja pituutta.

Carmenère-rypäle on kypsä poimittavaksi.

Viljelyala laajenee ja valtaa uusia kasvualueita Carmenèren viljelypinta-ala on Chilessä kasvanut hyvin voimakkaasti. Se on Cabernet Sauvignon’n ja Merlot’n jälkeen kolmanneksi eniten viljelty punainen rypäle. Vuoden 1994 alun nollatilanne oli vuoteen 2010 mennessä muuttunut 8827 hehtaariin. Se vastasi noin 8 %:n osuutta maan rypäleiden pinta-alasta ja osuus kasvaa koko ajan. Viime vuosina on Carmenèrea tutkittu Chilen yliopistoissa ja johtavissa viinitaloissa. Rypäleestä on jalostettu lukuisia erilaisia klooneja parantamaan heikkoa marjaisuutta ja myöhäistä kypsymistä.

Vaikka Carmenère viihtyy parhaiten lämpimillä kasvualueilla, niin sen valtaa uusia istutuksia viileämmillä kasvupaikoilla Andien vuoriston rinteillä. Uusia viinitarhoja Carmenèrelle on niin Chilen pohjoisissa viinilaaksoissa Elquissa ja Limarissa kuin korkeammalla vuoristossa Chilen keskiosassa.

Carmenèren köynnökset tuottavat intensiivisiä rypäleitä 1000 metrin korkeudessa Andien vuoristossa.

Mausteinen Carmenère on kypsien ruokien ystävä

Carmenère-viinit ovat monikäyttöisiä viinejä, niitä voi nauttia hyvin erilaisten ruokien kanssa. Chilen rypälelähettiläästä valmistetut pehmeän viinit ovat kuitenkin parhaimmillaan liharuokien kanssa. Erityisen hyvin hedelmäiset carmenèret sopivat tarjottavaksi savuisten grilliruokien kera. Myös reilut pataruoat sekä pastat löytävät kumppanin kyseisistä viineistä.

Grillissä paahtuneiden ruokien aromikkuus ja Carmenèren mausteisuus on maistuva yhdistelmä.
Carmenère on Chilen kansallisrypäle ja viinit ovet sen käyntikortteina.

Viinilasillinen:

Casa Silva Carmenère Reserva
Chile, Colchagua Valley 2010. Alko nro 454717. Hinta 9,99.
Tummanpunainen, makean marjainen tuoksu ja täyteläinen, keskitanniininen, yrttinen ja mausteinen maku.

Canepa Novísimo Carmenère
Chile, Rapel Valley 2009. Alko nro 402937. Hinta 8,49.
Punainen, karpaloinen tuoksu ja keskitäyteläinen, marjainen sekä mausteinen maku.

Tabali Reserva Carmenère
Chile, Colchagua. Alko til.val. nro 934047. Hinta 10,14.
Tummanpunainen, kypsän hedelmäinen tuoksu ja täyteläinen, kirsikkainen, mausteinen ja intensiivinen maku.

Mayu
Chile Elqui Valley. Alko nro 401557. Hinta 13,37.
Tummanpunainen, hyvin marjaisa ja aromaattinen viini, jonka maku on voimakas, tamminen ja mausteinen.

Teksti: Heikki Remes
Kuvat: Eeva ja Heikki Remes
Chilen tarhakuvat Mikko Niemi

www.viinimies.com

Last Updated on 30 huhtikuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Viña Vik – täydellisen viinin jäljillä Millahuen laaksossa

Janne Suomi

Mas Doix – Prioratin huipulta

Janne Suomi

Viinikoulussa: Cabernet Sauvignon – punainen valtias

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More