ArtikkelitViiniartikkelit

Châteauneuf-du-Papen viinijuhlat

viinimatka_chateuneuf_du_papeen_heppa-550x336

Châteauneuf-du-Papen viinijuhlat. Pitkäaikainen haave, aikaa vain pitkä viikonloppu ja kohteena kylä jossain Ranskassa. Älytön idea vai huippukokemus?

Haaveesta se lähti

Châteuneuf-du-Papen viinijuhlat Ranskassa ovat olleet haaveenamme jo vuosia. Jo 80-luvun Paul Bocusen keittokirjassa mestari vannotti Châteauneufin nimiin, paitsi lasiin, myös pataan kaadettuna. Tuolloinkaan kodeissamme ei raaskittu kaataa Châteauneufin viinejä pataan, mutta kiinnostus alueeseen ja sen mausteisiin viineihin syntyi. Ja kuulimme viinijuhlista, tuli selväksi että niihin on pakko vielä joskus päästä.

Châteauneuf-du-Papen viinit

Châteauneuf-du-Papen kylä ja viinialue sijaitsee Etelä-Ranskassa Rhônen laaksossa ja tuottaa alueen kuuluisimmat ja arvostetuimmat viinit. Paitsi viinien laadun takia, alue on merkityksellinen myös siksi, että Ranskan viinien aluperäluokitus sai sieltä alkunsa.

Châteauneuf du Papén kylässä oleva linna oli paavien kesäasuntona 1300-luvulla. Nyt linnasta on jäljellä vain rauniot.

Alueen maaperä on varsin vaihtelevaa, jonka vuoksi viineissä on yllättävänkin suuria tyylieroja. Maaperä on tunnettu pyöreistä Galet-kivistä, joita on paikoittain runsaasti maan pinnalla viinitarhoilla. Kivet sitovat auringon lämpöä itseensä päivällä ja luovuttavat sitä yöllä viiniköynnöksille. Tämä edistää rypäleiden kypsymistä.

Châteauneuf-du-Papen kylä sijaitsee kukkulalla. Kuuluisat viinitarhat näkyvät alempana laaksossa.

Viinijuhlat: valloittavia viinejä ja hyvää fiilistä

Châteauneuf-du-Papen keskiaikaiset viinijuhlat eli Fête de la Véraison on vuosittainen tapahtuma elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Véraison tarkoittaa ajankohtaa, jolloin rypäleiden kypsyminen käynnistyy ja ne alkavat muuttaa väriään. No, jokin tekosyy juhlien pitämiselle keskellä kesälomakautta on tietenkin pitänyt keksiä.

Viinien lisäksi Fête de la Véraisonissa oli tarjolla laaja valikoima alueen herkkuja. Kuvassa kokonaisena savustettuja porsaita.

Paitsi viinijuhla, ovat juhlat myös sekoitus maalaismarkkinoita, karnevaalia ja musiikkifestivaalia. Lähes kaikki kylän kadut ovat juhla-aluetta ja täynnä markkinakojuja, viininmaistelupisteitä ja ritaritelttoja. Kymmenittäin keskiaikaisesti pukeutuneita muusikoita, ritareita ja muita esiintyjiä parveilee kadulla hauskuuttaen yleisöä. Myös lapsille on paljon koettavaa ja nähtävää.

Turisti saattaa joutua juhlilla häpeäpaaluun.
Keskiaikaiseen juhlaan kuuluu tottakai ruton runtelemia.

Laatuviinejä lasiin

Papen viinijuhlat ovat kustannustietoisen viininystävän taivas. Alueelle tultaessa ostimme 3,5 euron viinilasit, joilla sai maistella viinejä kymmenissä kojuissa ja kellareissa ilmaiseksi. Ilahduttavaa oli, että maisteltavat viinit olivat pääsääntöisesti laadukkaita. Maisteltujen viinien pullohinnat olivat 10 – 60 €. Lisäksi kojuissa oli mielenkiintoista keskustella alueen viineistä tuottajien ja valmistajien kanssa, sen mitä huonolla ranskalla pystyy.

Jos ei viininhimo muuten talttunut niin alueella kiertelevän viinihepan tynnyreistä saattoi ottaa lasiinsa täydennystä.

Punaisissa lämmintä mausteisuutta

Châteauneuf-du-Pape on keskittynyt punaviineihin, joita onkin 95 % alueen viineistä.

Punaviinit ovat lähes poikkeuksetta sekoituksia eri rypäleistä. Sekoitteen selkäranka on Grenache-rypäle. Muut yleisimmin käytetyt rypäleet ovat Syrah ja Mourvèdre. Jotkut tuottajat käyttävät sekoituksessaan kaikkia alueen kolmeatoista hyväksyttyä rypälettä.

Tyyliltään viinit ovat perinteisesti olleet tumman täyteläisiä ja mausteisia.  Nykyään Grenache-rypäleen lisääntyneen osuuden vuoksi useat viinit ovat kuitenkin hieman kevyempiä. Viinien alkoholipitoisuus on hyvin korkea, usein jopa 15 %.

Useimmat maistelemamme punaviinit olivat tunnistettavia ja tyypillisiä alueen viinejä: lämpimiä ja mausteisia.  Muutaman vuoden kypsyttäminen muuttaa Châteauneuf-du-Papen viinien luonnetta. Nahkaiset, maanläheiset ja tallin nurkkaan vivahtavat aromit tulivat esille kehittyneemmissä viineissä.

Vuosikerrat 2010 ja 2009 olivat laadukkaita, mutta kaipaavat vielä muutaman vuoden kypsyttämistä. Vuosikerrat 2008 ja 2007 olivat jo kehittyneempiä ja nautittavia.

Juhlassa maistelimme myös muiden Rhonen alueen viinejä, joista kiinnostavia olivat etenkin 15 kilometriä Papesta koilliseen sijaitsevan Gigondasin alueen voimakkaat ja tyylikkäät viinit.

Monessa paikassa viineistä sai maistaa eri vuosikertoja ja laatuja saman tuottajan viineistä. Kuvassa oikealla Clos des Brusquieresin erikoisuus: alkoholipitoisuudeltaan 17,5 % vahvuinen Cuvèe Réserva. Reppumatkailijan kotiin matkasi keskellä oleva vuoden 2007 Clos de Brusquieres (n. 30 euroa), josta löytyi voimakkaan mausteisuuden lisäksi jo varsin kehittyneitä, pehmeän nahkaisia ja vaniljaisia aromeja. Ja alkoholia vain 15%…

Valkoisiin aromeita kypsyttämällä

Maistamamme valkoiset Papen viinit olivat leveän täyteläisiä ja mehukkaita. Useimmista jäimme kuitenkin kaipaamaan raikkautta ja hapokkuutta. Alueen valkoviinejä pitäisi tuottajien mukaan kypsyttää 7-8 vuotta, jonka jälkeen ne ovat parhaimmillaan ja tasapainoisimmillaan. Tällöin niiden pitäisi palkita nauttijansa eksoottisilla aromeilla. Toisaalta hapot eivät kypsyttämisen myötä lisäänny, joten on vaikea sanoa onko asia näin. Emme löytäneet juhlilta riittävästi kypsyneitä valkoisia.

Kellareiden aarteet oli teljetty kaltereiden taakse. Niitä ei valitettavasti päässyt maistelemaan.

Vaikea matka mutta kyllä kannatti

Päätimme matkustaa viinijuhlille julkisilla.  Alkumatka olikin helppo: lento Helsingistä Nizzaan ja sieltä TGV-junalla ihastuttavaan Avignoniin, josta on vain enää noin 20 kilometrin matka Papeen. Tämä loppupätkä olikin vaikeampi. Viinijuhlille ei löytynyt kuljetusta. Ranskalaiseen tapaan ihmiset kulkevat – jopa viinijuhlille – omalla autolla. Meitä ajatus viinijuhlien ja autolla ajamisen yhdistämisestä ei houkutellut.

Kesäaikaan ei Papeen mene päivällä busseja. Lähin juna-asema on noin 6 km päässä Sorguesin kylässä. Päivänä, jolloin matkustimme, olivat paluujunat Sorguesista Avignoniin peruttu ja yllätykseksemme Sorguesista ei löytynyt taksiasemaa, kuten ei myöskään Papesta. Sattumalta törmäsimme Sorguesin kylän läpi ajaneeseen taksiin, jonka kyydissä pääsimme juhliin.

Koska taksin saaminen takaisin oli vaikeaa, päätimme liftata. Nautinnollisten ja hauskojen juhlilla vietettyjen tuntien jälkeen nostimme peukun pystyyn. Oliko kyse hyvästä tuurista vai näytimmekö säälittäviltä viinituristeilta – joka tapauksessa jo kolmas auto pysähtyi ja pääsimme mukavassa paikalliskyydissä takaisin Avignoniin.

Ehdottomasti uudelleen Avignoniin ja Papeen

Kyllä, Châteauneufin-du-Papen viinijuhlilla kannattaa käydä. Viinit olivat hyviä, tunnelma iloinen ja välitön ja alue kaunis. Fête de la Véraison on ranskalaisten juhla ja ulkomaalaisia turisteja oli yllätykseksemme varsin vähän.

Ilmaisesta viinistä huolimatta juhlat olivat varsin siistit. Emme nähneet kännisiä örveltäjiä. Ranskassa juopotkin käyttäytyvät varsin sivistyneesti.

Hyvä tunnelma syntyi myös musiikista ja iloisista kulkueista.

Viiniretkemme tukikohta oli viehättävä Avignon, joka on keskikokoinen, keskiaikaisten muurien ympäröimä kaupunki Rhône-joen rannalla. Avignonissa paras tapa tutustua Rhônen laakson viineihin ovat viinibaarit. Kahdessa laadukkaassa paikassa viinejä tarjottiin laseittain. Näiden ”Avitus” ja ”Le Vin Devant Soi” -viinibaarien ystävällisillä asiantuntijoilla oli aikaa ja intoa kertoa tarinoita viineistä ja niiden tuotantoalueista. Lisäksi Avignonissa on useita, hyvälaatuisia ruokaravintoloita. Michelin-tähditettyjä ravintoloita on kaupungissa runsaasti.

Le Vin Devant Soi –viinibaarissa oli hauska maksukortilla toimiva maisteluautomaatti. Palvelu oli asiantuntevaa ja ystävällistä.

Mutta ensi kerralla ehkä hieman toisin…

Matka Fête de la Véraisoniin oli ikimuistoinen pieni seikkailu. Seuraavalla kerralla kuitenkin vuokraamme auton, pysähdymme päiväksi-pariksi Avignonin lisäksi Gigondasiin ja alueen muihin viinikyliin. Auton kyydissä on myös parempi mahdollisuus tutustua lähialueen viinitiloihin ja nähdä laajemmin alueen maisemia. Ja ehkä myös otamme jonkun vähemmän viinistä pitävän kaverimme matkalle mukaan kuljettamaan meidät juhlien jälkeen autolla takaisin majapaikkaamme.

Mitä maksoi pitkä viikonloppu kahdelta?

Lennot Helsinki-Nizza  470€
Yöpymiset (3 Avignon, 1 Nizza) 340€
Juna Nizza-Avignon-Nizza  150€
Juna Avignon-Sorgues  12€
Taksi Sorgues-Châteauneuf-du-Pape  10€
Yhteensä noin 1000 euroa ja kohtuullisesti rahaa ruokiin ja juomiin

Teksti ja kuvat: Antti ja Mirjami Lehikoinen

Last Updated on 22 kesäkuun, 2022 by Flavorado

You might also like:

Domaine Houchart Rosé

Flavorado

Albert Bichot Bourgogne Vieilles Vignes de Chardonnay

Flavorado

Bourgogne Chardonnay Prestige

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More