ArtikkelitViiniartikkelit

Bordeaux – viinialue ylitse muiden

chateau_bordeaux_500px

Alkon Bordeaux-asiantuntija Jukka Sopenperä tutustutti meidät tähän konservatiiviseen, yksitoikkoiseen, monimutkaiseen ja ehkä maailman parhaaseen viinialueeseen.

www.winecellars.fi

Ranskan Bordeaux on yhtenäisenä laatuviinejä tuottavana alueena maailman suurin. Sen koko on raffisti 80×130 kilometriä ja jakautuu Atlanttiin laskevan Gironde-joen ympärillä vasempaan ja oikeaan puoleen sekä jokien risteyksen Entre-Deux-Mers:n.

Tämä siis Bordeaux pähkinänkuoressa.

Kun aluetta aletaan tutkia tarkemmin, löydämme satoja eri terroireja, yli 50 apellaatioita sekä ison listan eri laatuluokituksia. Vanhimmat luokitukset ovat sovittu 1855 ja niistä on tapeltu oikeudessa siitä asti. Eli varsin monimutkaisesti hahmoitettavasta alueesta on kysymys.

Bordeauxin rypäleet ja viinit

Punaviini on ehdottomasti Bordeauxin juttu. 5,7 miljoonan hehtolitran vuosituotannosta noin 90% on punaviiniä.

Roseeviinien osuus on nousussa mutta vielä hyvin pieni. Kuuluisimmat tilat tuottavat myös kuivaa valkoviiniä pienellä volyymillä.

Makeita viinejä tehdään niin ikään vain pari prosenttia mutta nimikkeet Sauternes ja Barsac ovatkin sitten maailmankuuluja.

Kuohuviiniä edustaa 0,2% tuotanto mutta jos sitä jostain löytää niin kannattaa ehdottomasti maistaa. Cremant de Bordeaux on kuulemma erinomaista.

Viinit ovat hyvin suurelta osin sekoitteita. Lajikeviinit ovat harvinaisuus. Suuret kauppamerkit käyttävät rypäleitä koko Bordeauxista mutta alueen Chateau viinit ovat niitä kuuluisimpia. Chateau leiman saa lyödä pulloon -jos rypäleet ovat kerätty yhdeltä palstalta jossa on talo. Hökkelikin riittää mutta jonkinlainen “chateau” on löydyttävä, muuten nimikettä ei voi käyttää.

Bordeauxin punaviineihin sallitut rypäleet ovat:

  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Cabernet Franc
  • Malbec
  • Carmenere
  • Petit Verdot

Kuivissa valkoviineissa hallitsee Sauvignon Blanc sekä makeissa Semillion.

Bordeauxin alaviinialueet

Medoc

Vasemman rannan Medoc on hyvin arvostettu ala-alue. Se jakautuu vielä kahtia Haut-Medociin ja Bas-Medociin. Haut-Medocista löytyy sellaiset kylät kuin Saint-Estephe, Pauillac, Saint-Julien, Margaux, Listrac ja Moulis – näiden pienien kylien Chateauista tulee maailman kalleimpia punaviinejä. Rypäleinä käytetään eniten Cabernet Sauvignonia ja Medocin viinit ovatkin klassisen tanniinisia ja maskuliinisia.

Medocin laatuluokituksia ovat:

  • Grand Cru Classe du Medoc
  • Cru Bourgeois du Medoc

Graves

Vasemmalla puolella jokea, Bordeauxin kaupungista etelään sijaitseva Graves tuottaa punaviinin lisäksi jonkin verran tammisia valkoviinejä. Cabernet Sauvignonin lisäksi käytetään paljon Merlota, joten punaviinit ovat hiukan pehmeämpiä kuin pohjoisempana Medocissa.

Gravesin laatuluokituksia ovat:

  • AC Pessac-Leognan
  • Cru classes de Graves

Saint-Emilion

Oikealla rannalla sijaitseva Saint-Emilion ala-alue tuottaa vain punaviinejä ja yleensä päärypäle on Merlot. Tästä johtuen Saint-Emilionin viinit edustavatkin ns. feminiinistä Bordeaxia eli viinit ovat pyöreämpiä ja nuorempana juotavia kuin muualla.

Kaupunki itsessään on kuvankaunis ja se onkin Unescon-suojelulistalla (niin kuin itse Bordeauxin vanhakaupunkikin). Turistirysässä on hinnat turisteille, joten osta viinit muualta jos olet alueella.

Pomerol

Pomerol sijaitsee niin ikään oikealla rannalla ja sieltä löytyy useita erittäin arvostettuja tiloja mutta silti Pomerolissa ei ole Cru-luokitusta. Rypäleina Pomerolissa ovat Cabernet Sauvignon ja Cabernet Franc -joten viinit ovat kovempia kuin Saint-Emilionissa.

Sauternes ja Barsac

Etelässä löytyy melko pieniä mutta sitäkin tunnetumpia alueita eli Sauternes ja Barsac – jotka ovat tietysti kuuluisia uskomattomista makeista valkoviineistään. Oikein varastoituna nämä viinit kestävät vuosikymmeniä.

Itse sain kerran maistaa 45 vuotta vanhaa Sauternesia ja kokemus oli järisyttävä! Korkin kun avasi niin näki fraktaalikuvioiden lennähtävän pullosta. Näkyi Beatlesin hitit ja Che Guevaran puheet. Miten voi kaikki aromit säilyä elävinä ja kehittyä niin pitkän aikaa?

Sauternesistä hiukan pohjoiseen, toispuoljokkee on suomalaisedustuksena Chateau Carsin, eli Juha Berglundin tila joka, tuottaa loistavaa makeaa valkoviiniä -huomattavasti edullisemmin kuin korkean brändiarvon omaava Sauternes.

Bordeauxin Kiina-ilmiö

Viinintuotanto ja sitä kautta kilpailu lisääntyy maailmalla mutta myös täysin uusia jättimäisiä markkinoita on avautumassa, kuten esimerkiksi Kiina. Kiinalaiset ostavat mielellään “etikettiä”, jolla retostella ja Bordeauxista löytyykin huippukalliita brändejä tähän tarkoitukseen.

Mutta Kiina tulee myös Bordeauxiin. Vanhojen tilojen jäädessä ilman jatkajaa, ne avautuvat uusille omistajille ja kiinalaiset ovatkin olleet aktiivisesti kaupoilla Bordeauxin tiloja myytäessä. Kestääkö Bordeauxin viinialueen brändi “made by Chinese” leimaa? Se onkin aivan toinen kysymys.

Bordeaux ja ruoka

Bordeauxin punaviinit ovat yleensä melko vaikeasti lähestyttäviä, kuivia, maanläheisiä ja tanniinisia; sellaisia viinejä joista ei ole tyttöjen pikkujouluristeilylle tunnelman kohottajaksi. Mutta juuri näiden ominaisuuksien vuoksi ne ovat ehkä maailman parhaita ruokaviinejä. Pitkään haudutetut lihapadat sulavat suuhun Bordeauxin tanniinien kanssa. Juuresten makeus korostuu hienosti kuivan kalskean viinin kanssa.

Henkilökohtaisesti pidän syksyä ehdottomasti Bordeauxin punaviinien sesonkiaikana, silloin kun luontomme tarjoaa parasta. Sienet, hirvenliha ja juurekset – nämä kaikki käyvät hienosti yksiin Bordeauxin punaviinien kanssa.

Tastingissa maistellut viinit

Mouton Cadet rouge 11,99€

Château Morillon 12,13€

Château Grange-Neuve 29,90€

Château Tour Peyronneau 19,86€

Château Preuillac 24,20€

Château Sociando-Mallet 49,40€

Château Doisy Daëne 48, 90€

www.winecellars.fi

Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado

You might also like:

Domaine les Evigneaux Rasteau

Flavorado

Domaine Zinck Riesling Prestige

Flavorado

La Chablisienne Chablis Grand Cru Les Preuses

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More