Suuret Oluet Pienet Panimot -olutfestivaali (SOPP) lorahti käyntiin Helsingissä. Rautatientori on vaihtunut jälleen tilavampaan Kaisaniemenpuistoon ja kävijöitä riitti alun sateesta tai koronasta huolimatta. Suomalaisessa lager-osaamisessa on huomattavissa ilahduttavaa kehitystä, ja myös haparointia.
Reilut 30 kotimaista pienpanimoa ja oluttoimijaa kattavat pöydät koreaksi Kaisaniemenpuistossa lauantaihin 31.7 asti. Jokavuotinen vierailijamaa on tällä kertaa Ranska. Ranskalaiset pienpanimot -yhteisosastolla pääsee tutustumaan yleisesti viinimaana tunnetun Ranskan olutosaamiseen.
Oluita myydään 1-4 desilitran annoksina. Näin pääsee maistelemaan mahdollisimman montaa eri tuotetta ja parhaimmillaan SOPP onkin hyvin opettavainen kokemus. SOPP on myös erinomainen tilaisuus katsastaa kotimaisen panimo-osaamisen kehitystä.
Halukkaille on myös tarjolla SOPP tastingejä, jossa Olutreissun olutasiantuntija Anikó Lehtinen ja Beer Sommelier Maria Markus sekä Beer Sommelier Olli Majanen johdattavat sinut olutmakujen ja –tarinoiden maailmaan.
Ruokakojuista löytyy tuhtia painiketta oluelle: Hodaria, ruissipsiä, kuivalihaa, burgeria, tacoja. lihapiirakoita ja Haapasalon Hatsapuria.
Lager mittaa panimon tason
Pohjahiivaolut, tutummin lager on IPA ja muista olutbuumeista huolimatta edelleen kirkkaasti maailman valmistetuin oluttyyppi. Lähes kuka tahansa voi keittää kivan jenkki-IPA:n, mutta hyvän lagerin tekeminen vaatii osaamista, ensiluokkaisia raaka-aineita ja välineistöä. Lagereihin kuuluu myös voimakkaammin humaloitu pils ja niiden kanssa suomalaiset panimot ovat kompuroineet kovasti. Ja SOPP 2021 katsauksen perusteella kompuroitiin edelleen.
Melkoisia ylimakeita, alikatkeroituja sekä virhearomisia tekeleitä löytyy lager-osastolla useita, joille valitettavasti ainoa oikea loppusijoituspaikka on Kaisaniemen hiekka.
Erityisesti baijerilainen lager, helles on niin vaikeasti osuttava oluttyyli (esimerkkinä Adechs Vollbier Hell), että kannattaa panimolla miettiä kolme kertaa, ennen kuin määritelmän kirjoittaa etikettiin. Helles-määritelmällä ilmoittaudutaan mukaan raskaaseen sarjaan, ja silloin täytyy olla varma, että olut kestää vertailun legendoihin.
Yksi vaarallinen merkintä on bohemiaan viittaavat tyylit, kuten bohemian pils (esimerkkinä Pilsner Urguell). Vanhoja mestareita sisältävä oluttyyppi ei siedä haparointia, jota vielä suomalaisten panimoiden tuotannossa nähdään. Jopa niillä, jotka ovat vuosia harjoitelleet ja myyneet.
SOPP HELSINKI 2021 lager-tärppilista
Juotavaakin lageria onneksi Kaisaniemen kentältä löytyy.
Helles
Takatalo & Tompuri
Melko kirkas. Virheetön tuoksu. Kukkaisuutta ja mallasta. Maltainen ja pyöreähkö. Viimeinen rapeus saksalaisiin esikuviin verrattuna puuttuu, mutta kyllä tätä suomalaisena hellesinä kehtaa juoda.
Waxwing Pils
Kotka Steam Brewery
Virheetön tuoksu. Raikas, maltainen ja nätit katkerot. Hieman utuinen, mutta rapea Pils. Erinomainen suorastaan.
Kaski Pils
Takatalo & Tompuri
Sameahko. Vaalea. Saazin sitrukset ja yrttisyys tuoksussa. Mallasta löytyy myös. Raikas maku. Varsin puhdas. Hyvä suomalainen pils.
Varasto-olut
Varastopanimo
Panimon oma kuvaus kertoo vaaleasta lagerista, mutta väri on jo menossa muualle (EBC 19). Itseasiassa vienna-lager tulee enemmän mieleen. Myös maun suhteen. Melko maltaista, hieman karamellia. Melko samea. Oli tämä nyt mikä hyvänsä, ei se tajuntaa räjäytä, mutta kelvollinen onnistuminen nuorelta panimolta.
Kutuaika
Panimo Kiiski
Tumma lager (EBC 37), jossa tsekkityylinen maltaisuus ja karamellista makeutta. Varsin sakea keitos, mutta herkullinen. Anna lämmetä vähän aikaa lasissa ja nauti.
Last Updated on 5 huhtikuun, 2024 by Flavorado