ArtikkelitViinitilat

Sherryn jäljillä: El Puerto de Santa Maria

Sherry Osborne

Sherryn jäljillä -artikkelisarja esittelee jaloa ja historiallista viiniä, sherryä sekä sen kolmea tuotantokaupunkia – maistiaisia tai ostovinkkejä unohtamatta. Lähde mukaan tutustumaan sherryn antoisaan maailmaan.
Osa 2/3

Sherrykolmion lämpöisimmät kellarit

El Puerto de Santa Maria on sherrykolmion eteläisin kärki, alueen pääkaupunki Cadizista vain reilun kymmenen kilometrin päässä koilliseen. Atlantin rannalla ollessaan, sen ilmasto on yhtä kostea kuin Sanlucar de Barramedassa, mutta El Puerto on lähes merenpinnan tasalla, joten lämpöä riittää kellareissa jopa pari astetta enemmän kuin muissa sherrykaupungeissa.

Sherry el puerto Osborne pedro ximenes
Osbornen VORS (very old rare sherry) Pedro Ximenes on yli 30 vuotta kypsynyt ja jo hyvinkin siirappinen. Aromimaailma räjäyttää tajunnan; suklaata, kahvia ja taateleita. Viiniä otetaan takana olevista tynnyreistä 450 pulloa vuodessa, jonka takia se onkin harvinaista herkkua. Wine Advocate on antanut viinille 96 pistettä. Puolen litran pottu irtoaa noin 300 eurolla.

Lämpö antaakin El Puerton sherryille tunnusomaisen hedelmäisen pyöreyden. Tämän huomaa hyvin esimerkiksi Finoissa; ne ovat kepeän hedelmäisiä ja helposti nautittavia eli aikalailla päinvastoin kuin Jerezissä tykätään tehdä. Isäntäni Ivan Llanza Osbornelta kertookin, että on olemassa vanha sanonta: “Manzanilla Sanlucarista, Fino El Puertosta ja Oloroso Jerezistä!”

Osbornen historia

Thomas Osborne Mann perusti kellarin vuonna 1772. Hänen nerokkuutensa oli tupata sherryä kuninkaallisille ympäri Eurooppaa. Siniveriset ottivat merkin omakseen ja nopeasti Osbornen brändiin liittyi kuninkaallinen leima. Ja kukapa normaali pulliaisista ei haluaisi elää kuin kuningas – edes yhden päivän? Osborne osti vauhdilla lisää tiloja El Puerto de Santa Marian sherrysatamaksi kutsutusta kaupunginosasta ja tänä päivänä hallia sekä kellaria riittääkin muutaman korttelin verran!

Sherry el puerto Osborne tilukset
Vanhat sherrytalot eivät kursaile. Tilukset, vaikka ovatkin kaupunkien ydinkeskustassa, ovat todella hienoja ja useiden kortteleiden suuruisia.

Nykyään Osborne on 250 miljoonaa euroa vuodessa tekevä perheyritys ja on selvää, ettei sitä rahaa pelkällä sherryllä ja brandylla tehdä. Yrityksen lonkerot levittäytyvät Riojan viineihin, Montecillo hyvänä esimerkkinä, sekä Ruedaan ja Ribera del Dueroon Señorio del Cid -tuotemerkillä.

Omia ravintoloita Osbornella on 17 ja niihin tulevia tuotteita, kuten oliiviöljyä ja suosittua Cinco Jotas -kinkkua tuotetaan talon omilla tiluksilla. Ulkomailla Osborne omistaa vodka-merkit Venäjällä ja Puolassa. Näiden lisäksi se tuottaa Giniä, anista, rommia ja jopa energiajuomia.

Osborne palo cortado Ivan Llanza
Jos jollain on sherryn oikeaoppinen kaataminen hallussa, niin se on Ivan Llanzalla. Tässäkään ei mene montaa tippaa ohi lasin hämmentävän hyvästä Osbornen Palo Cortado PAP:sta.

Osbornen härkätunnus olisi Päivin kauhu

Osborne härkä


Alunperin 1956 Veterano-brandylle tehty härkätunnus on hyvin tuttu koko Espanjassa. Autolla ajellessa ei voi olla huomaamatta mustaa 14 metristä siluettia seisomassa majesteettisesti kukkuloiden laeilla. Härkiä on tällä hetkellä 90, pääosin Andalusiassa, mutta myös kaukaa Meksikosta löytyy muutama sekä mystisesti yksi Kööpenhaminasta (pitkä tarina).

Tässä riittäisikin Päivi Räsäsellä ja kumppaneilla pyörittelemistä. Härkä, joka on samalla koko Espanjan “kansalliseläin” ja symboli, mutta yhdistyy mielikuvallisesti sherry- ja brandy-taloon. Saako tuon symbolin näkeminen uhrissaan välittömän ja raivopäisen voimakkaan himon sherryn juomiseen? Aivopestäänkö tässä alaikäisiä juomaan litratolkulla hiivanmakuista ja rutikuivaa viiniä? Suomessahan tämä täytyisi selvittää perinpohjin; asetettaisiin satapäinen lautakunta miettimään asiaa muutamaksi kuukaudeksi ja sen jälkeen meillä olisi jälleen kasa toinen toistaan älyvapaampia “kielletty ajosuunta” -merkkejä.

Antiikkinen viini, uudet kujeet

Ivan kertoo, että he miettivät kovasti miten saisivat nuoret tutustumaan sherryyn (tässäkin lauseessa olisi Päivillä pureskelemista). He ovatkin yhdessä baarimestareiden kanssa kehitelleet sherrydrinkkejä. Tässä niistä yksi:

Osborne mojito del sur

Mojito del Sur

  • pallolasiin jäitä pohjalle
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • muutama mintunlehti
  • ruskeaa sokeria 1 tl
  • muutama tippa angostuuraa (tai korvaa se appelsiininkuorella)
  • loraus Seven up’ia tai Spritea
  • reilu tujaus mediumia eli puolikuivaa sherryä

Osborne viinitasting

Osborne viinitasting

Fino Quinta
Raikas ja leipäinen tuoksu. Hyvin mielenkiintoinen. Hento sitrus ja ruuti. Tasapainoinen, raikas ja pehmeä maku. Miellyttävä ja todella hyvä Fino.

Bailen Oloroso
Kuivattuja hedelmiä ja mantelia tuoksussa. Elegantti. Intensiivinen maku. Hiukan rusinoita. Pitkä ja mausteinen jälkimaku.

10RF medium
Paahtunut ja antava pähkinäaromi. Likööriä ja kahvia. Puolikuiva, sileä ja helppo viini.

Santa Maria Cream
Pidättyväinen tuoksu, rusinaa ja kukkia. Makea, leveä ja mutkaton Cream.

Pedro Ximenez 1827
Hiukan luumua ja kahvia tuoksussa. Makea, pitkä ja pehmeän aromikas PX.

Lue myös sarjan muut osat.

Manzanilla – Sanlucar de Barrameda

Jerez de la Frontera

Teksti ja kuvat: Janne Suomi

Last Updated on 21 helmikuun, 2023 by Flavorado

Tämä sivu löytyy myös kielellä: English

You might also like:

Raimat Abadia Chardonnay Albariño

Flavorado

Helsingin viinibaarit

Flavorado

Viña Pomal Ecologico

Flavorado

Jätä kommentti

FI: Tykkäämme kekseistä ja viinistä. Edellytämme että olet riittävän vanha nauttimaan alkoholista maassasi. Emme kerää henkilötietoja. Tämän ilmaisen sivuston toiminta sekä mainostulot vaativat muutaman keksin sallimisen. Toivottavasti ok? EN: We like cookies and wine. We require you to be old enough to enjoy alcohol in your country. We do not collect any personal data. The functions and advertising revenue of this fee magazine requires a few cookies to be allowed. We hope it's ok? Accept / Hyväksy Lue lisää / Read More